nieuws

Fundering met 45.000 kubieke meter beton

bouwbreed Premium

dubai – De Burj Dubai, de beoogde hoogste wolkenkrabber ter wereld, is na een jaar funderingswerk boven het maaiveld aangekomen. In 2008 zal de toren 705 meter boven het maaiveld uitsteken.

Met het gereedkomen van de fundering is een grote stap gezet in de bouw van �s werelds hoogste woon- en werktoren.

In amper 12 maanden zijn onder de basis van het gebouw met een oppervlakte van 8000 vierkante meter, 192 boorpalen met een lengte van 50 meter in de grond aangebracht. De palen zijn verbonden door een betonnen randbalk van 3,7 meter dik. Hierop zijn de bovengrondse kolommen geplaatst die ook onderdeel uitmaken van funderingsconstructie. In totaal is al meer dan 45.000 kubieke meter beton toegepast met 18.000 kubieke meter beton voor de boorpalen, 15.000 kubieke meter beton voor de randbalk en 12.300 voor de �podium� kolommen. Het totale gewicht voor de funderingsconstructie komt daarmee op meer dan 110 miljoen kilogram.

Wat nu volgt is de opbouw van de wolkenkrabber met een constructie die bestaat uit één zware betonnen kern waaromheen zich drie bouwelementen bevinden. Bij het bereiken van verschillende hoogtes springen deze elementen onafhankelijk van elkaar terug richting kern, zodanig dat een spiraalachtige structuur ontstaat. Dit verkleint de doorsnede van het gebouw naarmate de toren zijn hoogste punt nadert.

Om weerstand te bieden aan de extreme hitte in de zomer wordt een speciale gevelbekleding toegepast met reflecterende beglazing, aluminium en bewerkte roestvast stalen panelen. Verticale buisvormige lamellen accentueren de slanke constructie en de hoogte van het gebouw.

Op dit moment zijn meer dan tweehonderd mensen over de hele wereld betrokken bij het uitwerken van de details. Als het project op volle gang is zullen meer dan 20.000 bouwvakkers op de bouwplaats aanwezig zijn. In de toren komt 45 miljoen vierkante meter vloeroppervlak beschikbaar voor 30.000 appartementen. Verder zijn in het gebouw kantoren gepland, een hotel, recreatiemogelijkheden en een uitkijkpunt.

Het ontwerp komt van Adrian Smith, architect bij het Amerikaanse architectenbureau Skidmore, Owings and Merill (SOM). Met zijn geometrische vorm is het geïnspireerd op een woestijnbloem en op motieven die gebruikelijk zijn in Islamitische architectuur.

Reageer op dit artikel