nieuws

Explosieve groei in diefstal bouwmaterieel

bouwbreed

den haag – De diefstal van bouwmaterieel neemt onrustbarend toe. Op georganiseerde, grootschalige wijze worden heftrucks, hijskranen, shovels en andere spullen van bouwplaatsen ontvreemd.

Verzekeraar Centraal Beheer Achmea spreekt van een toename van het aantal diefstallen van 15 procent in de eerste drie maanden van dit jaar in vergelijking met het eerste kwartaal van 2004. De schade voor de verzekeraar beloopt zo�n 25 miljoen euro per jaar.

Volgens risico-adviseur F. Zengerink van de verzekeraar is de omvang van de diefstallen de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld. Het materieel wordt gestolen door “een netwerk van georganiseerde bendes” en verdwijnt naar onder meer Engeland, Afrika, Zuid-Amerika en Oost-Europa.

“Ze schromen nergens voor en zijn goed georganiseerd”, weet Zengerink. “Als er op een bouwplaats cv-ketels worden afgeleverd, zijn ze soms drie minuten later al gestolen met een vrachtwagen die ze doodleuk komt ophalen.”

Zorgwekkend

Ook concurrent Aegon constateert een toename van de criminaliteit op bouwplaatsen. Het bedrijf geeft geen exacte cijfers, maar zegt “het beeld van een toename in die orde van grootte te herkennen”.

Het Verbond van Verzekeraars zegt signalen van leden te krijgen die duidelijk wijzen op een “zorgwekkende” toename van het aantal en de omvang van diefstallen. De koepelorganisatie verwacht dat haar leden in de toekomst steeds meer preventie-eisen gaan stellen voordat klanten daadwerkelijk verzekerd worden. Zo onderzoekt Aegon volgens een woordvoerder momenteel het zogenoemde �tracking en tracing�-systeem, een elektronisch volgsysteem dat gestolen materieel kan opsporen. Hij acht het niet uitgesloten dat de verzekeraar een dergelijk systeem in de toekomst verplicht gaat stellen als klanten kostbaar bouwmaterieel willen verzekeren.

Ondanks de bekendheid met het probleem is Bouwend Nederland

geschrokken van de “grootschalige en georganiseerde manier” waarop de criminelen opereren. “Die diefstallen gebeuren in opdracht, dat kan niet anders”, stelt H. Heutink van Bouwend Nederland. De belangenorganisatie vindt dat er actie moet worden ondernomen en gaat bij de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken aandringen op extra aandacht voor de professionele diefstallen. “Die netwerken moeten worden opgerold”, meent Heutink.

De precieze omvang van de diefstallen is moeilijk vast te stellen. Daarom wil Bouwend Nederland het probleem zo snel mogelijk in kaart brengen. Daartoe is er een werkgroep opgericht met deelnemers uit het bedrijfsleven en ook de Stichting Aanpak Voertuig Criminaliteit (AVC). Binnenkort komt het onderwerp bovendien in VNO-NCW-verband aan de orde.

Reageer op dit artikel