nieuws

Explosie in Leiden door een complex van factoren

bouwbreed Premium

LEIDEN – De explosie tijdens de brand op 3 april aan de Flevoweg in Leiden, die twee brandweerlieden ernstig verwondde, is veroorzaakt door een complex van factoren. Dat concludeert TNO na een vervolgonderzoek. Smeltend en verdampend eps was zeker niet alleen de oorzaak.

Volgens het TNO-rapport is het thans uitgesloten, dat een van de in het gebouw gebruikte bouwmaterialen de oorzaak was. Het in het achterste deel van het gebouw aanwezige brandbare gas/dampmengsel dat mogelijk tot de explosieve verbranding heeft geleid, kan niet worden verklaard uit de inventaris, schrijft TNO. Ook een aardgaslek wordt uitgesloten. Wel herhaalt het rapport dat “brandbare gasvorming zeer waarschijnlijk afkomstig is van door de brand ontledende materialen van de dakconstructie”. Die dakconstructie bestond uit gegalvaniseerde profielplaat, glasvezeldoek, eps en bitumen.

H. Tepper van Stybenex, de vereniging van fabrikanten van eps-bouwproducten, is blij met het definitieve rapport: “Als producenten van eps waren wij er vanaf het begin van overtuigd, dat het onmogelijk was dat eps de oorzaak van de explosie was. Wij betreuren het dat ons materiaal ten onrechte in een verkeerd daglicht kwam te staan. Gelukkig – en zoals wij verwachtten – concludeert TNO nu dat de explosie is veroorzaakt door een complex van factoren.

Reageer op dit artikel