nieuws

Eps waarschijnlijk oorzaak van explosie

bouwbreed Premium

LEIDEN – Smeltend geëxpandeerde polystyreen (eps) in een bedrijfsgebouw aan de Flevoweg in Leiden is waarschijnlijk de oorzaak van de explosie, die op 3 april twee brandweermannen verwondde. Dat is de conclusie van onderzoeken van het Centrum voor Brandveiligheid van TNO Bouw. De brandweer van Leiden en het Nederlands Instituut Brandweer en Rampenbestrijding Nibra bevestigen deze lezing.

Burgemeester en wethouders van Leiden hebben direct een brandbrief gestuurd naar de ministeries van VROM en Binnenlandse Zaken, omdat alleen al in Leiden 150 gebouwen op vergelijkbare wijze zijn geconstrueerd. Als er aanleiding voor is, laat een woordvoerder van VROM weten, zal in overleg met deskundigen van onder meer brandweer en de bouwwereld worden bekeken of de regels moeten worden aangepast.

De onderzoeken hebben aangetoond, dat het eps door de hitte van de brand vloeibaar is geworden. Waarschijnlijk is het door gaten en kieren naar beneden gedrupt naar plekken waar nog geen brand was. Daardoor is de in brandweerkringen gekoesterde compartimentering van gebouwen feitelijk tenietgedaan. De onderzoekers hebben na de brand een olieachtige laag aangetroffen die er voordien niet was. Vooral de dakconstructie vertoonde druppels en sporen. De vloeibare eps is deels verdampt en vermengd met zuurstof. Waarschijnlijk is dat mengsel ontploft.

De dakbedekking, die bij de bouw is gebruikt, bestaat uit gegalvaniseerde profielplaat in damwandvorm, glasvezeldoek, eps en bitumen, afgesteund op een dwars geplaatste stalen dakconstructie. De kanalen die worden gevormd door het damwandprofiel, liggen van voor naar achter op het pand. De onderzoekers concluderen dat het damp/vloeistofmengsel tijdens de brand, mede door een strakke wind uit die richting, horizontaal is verplaatst in de richting van de achterzijde van het pand.

“De explosie heeft zeer waarschijnlijk verschillende fasen doorlopen, waardoor eerst het gebouw is geopend en daarna branduitbreiding heeft plaatsgehad door het wegslingeren van brandende druppels vloeistof. Hierdoor zijn twee medewerkers van de brandweer verbrand”, aldus het onderzoeksrapport. De brandweermannen wilden aan de achterzijde naar binnen en gebruikten daarbij een slijptol. Maar de onderzoekers sluiten uit, dat vonken vanaf de buitenkant in het gebouw zijn gekomen. Bovendien stond de slijptol tijdens de ontploffing uit.

Ook zogenaamde backdraft, een spontane verbranding van rookgassen door de plotselinge toetreding van veel zuurstof, wordt uitgesloten. De explosie ging niet gepaard met een steekvlam – wat logisch zou zijn geweest – maar was de ontbranding van een �rollende gaswolk� . De explosie was ook veel heviger dan bij een gebruikelijke backdraft.

Volgens burgemeester H. Lenferink van Leiden wordt het onderzoek naar de precieze toedracht voortgezet: “De brandweermannen hebben volgens het boekje gehandeld. Des te meer reden om het onderzoek voort te zetten, zodat we dit in de toekomst kunnen voorkomen”. Waardoor de brand op 3 april, die begon op de bovenverdieping aan de voorkant van het pand aan de Flevoweg is ontstaan, moet nog worden onderzocht.

Reageer op dit artikel