nieuws

Eneco vervangt groot deel gasnetwerk

bouwbreed

rotterdam – Eneco Netbeheer begint deze maand aan een vijfjarige operatie om in Zuid-Holland en een deel van de provincie Utrecht 75.000 gasaansluitingen te vervangen. Aanleiding is de gasexplosie in 2003 bij een verzakte woning in Bergschenhoek. Volgens een woordvoerder zijn de nieuwe aansluitingen beter bestand tegen verzakkingen en kunnen zij meebewegen met zettingen in […]

rotterdam – Eneco Netbeheer begint deze maand aan een vijfjarige operatie om in Zuid-Holland en een deel van de provincie Utrecht 75.000 gasaansluitingen te vervangen. Aanleiding is de gasexplosie in 2003 bij een verzakte woning in Bergschenhoek.

Volgens een woordvoerder zijn de nieuwe aansluitingen beter bestand tegen verzakkingen en kunnen zij meebewegen met zettingen in de grond. In Bergschenhoek voldeden de aansluitingen aan de normen, maar vertoonden in sommige gevallen, zo bleek, niet voldoende rek.

Eneco heeft dan ook spoed gezet achter onderzoek naar flexibelere aansluitingen die niet als een starre buis door de grond lopen, maar meer de eigenschappen hebben van een slang. Bij de woning in Bergschenhoek is gebleken dat de aansluiting bij de gevel aan de buitenkant is afgebroken. Gas is in de kruipruimte gedruppeld waardoor een explosie plaatsvond.

Vooral huizen in gebieden met slappe veengrond, zoals bij de Utrechtse gemeenten Zegveld en Vinkeveen en in Zuid-Holland rondom Gouda, krijgen nieuwe aansluitingen. Eneco Infra begint in Bergambacht. De vernieuwing van het gasnetwerk kost Eneco 50 miljoen euro.

Reageer op dit artikel