nieuws

Dure verf kost 220 Akzo-medewerkers hun baan

bouwbreed Premium

arnhem – Akzo heeft in het eerste kwartaal zijn verfprijzen met 4 procent verhoogd ter verdediging van zijn winstmarges. De afzet zakte 3 procent weg en kon maar tenauwernood gecompenseerd worden door het opkrikken van de prijzen.

Op een omzet van 1,2 miljard euro daalde het bedrijfsresultaat met een kwart tot 62 miljoen euro. De prijzen van de grondstoffen stegen gemiddeld met 10 procent.

“Het eerste kwartaal is altijd laagseizoen”, aldus financieel-directeur R. Frohn. “In het tweede en derde kwartaal zal de omzet aantrekken”.

Volgens de topman houdt Akzo met zijn afnemers nauw overleg over het probleem van de stijgende prijzen van de grondstoffen. “Door de felle concurrentie kan de doorberekening van verdere stijgingen in bepaalde markten tijd vergen”. Akzo constateert dat in de eerst drie maanden van het jaar de bouwverfactiviteiten onder druk staan. De oorzaak schuilt in de zwakke economie, het slechte weer maar ook de vroege paasvakantie. In een land als Turkije daarentegen haalt het bedrijf betere resultaten. De opbrengsten van de industriële activiteiten hebben last van een ongekend hoge stijging in de kosten van petrochemische halffabrikaten.

Het programma ter herstructurering van de divisie Coatings kostte in het eerste kwartaal 220 medewerkers hun baan.

Reageer op dit artikel