nieuws

Duitse bouw wint terrein in Noorden

bouwbreed

assen – De aannemers in vooral Groningen en Drenthe laten zich bij de bouw van vrijstaande woningen lelijk de kaas van het brood eten door hun Duitse collegas. Als het tij niet keert, veroveren de oosterburen volgend jaar in de vrije sector al een marktaandeel van 70 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau SAOB in opdracht van Bouwend Nederland.

De Nederlandse kopers in het noorden worden vooral getrokken door de tot 30 procent lagere prijzen. Bovendien valt bij menigeen de degelijke ambachtelijke bouwwijze in de smaak en wordt de klantvriendelijke flexibiliteit van de Duitse aannemers geprezen. Als aangenaam toefje geldt daarbovenop de all-inprijs voor de robuuste huizen inclusief riante badkamer, vloerbedekking en keurige bestrating.

De Duitse aannemers hebben als herkomst vooral de economisch zwakke regio Emsland. SAOB telt dertig bedrijven die met toenemend succes op de Nederlandse markt actief zijn.

Het grootste prijsvoordeel behalen de oosterburen als ze effectief kunnen bouwen uit hun eigen ontwerpcatalogus. Extra financiële ruimte wordt gevonden door scherp materialen en arbeid in te kopen, soms door gebruik te maken van Poolse bouwvakkers. SAOB constateert dat de bedrijven uit werkhonger met kleine rendementen genoegen nemen en een opvallend hoge productiviteit aan de dag leggen door de klok niet als maatstaf te gebruiken.

Als de Nederlandse aannemers zich in eigen huis niet willen laten kloppen, moeten de bedrijven de hand in eigen boezem steken. Tot dusverre kunnen slechts catalogusbouwers zoals Groothuis en Plecht Voorthuizen de Duitsers bijbenen. De begeleiding van de kopers vraagt sterke verbetering.

“Nederlanders zijn goed in seriematige bouw. Maar we lijken de concurrentiestrijd op het gebied van de vrijstaande huizen enigszins te hebben verloren”, stelt onderzoeker H. Vermande van SAOB. “Neem de goede dingen van de Duitse bouwmethode en het materiaalgebruik over. Kijk op welke terreinen ze slimmer zijn.”

Bouwend Nederland zal zich inspannen om oneerlijke concurrentie de kop in te drukken. De organisatie roept de gemeenten en de Arbeidsinspectie op de vinger aan de pols te houden om te voorkomen dat Duitse bedrijven Nederlandse richtlijnen en arboregels overtreden.

De brancheorganisatie ziet het als haar taak de burgers te wijzen op de verschillen tussen huizen van Nederlandse en Duitse makelij. De woningen van de oosterburen hebben minder toetreding van daglicht, kleine dakgoten en geen isolatie van de zolderverdieping. Als het gaat om rechtszekerheid en garantie zijn de huizen neergezet door Nederlandse aannemers volgens Bouwend Nederland in het voordeel.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels