nieuws

Consument loopt nog niet warm voor elektronica

bouwbreed

den haag – Woningzoekenden kennen nog een lage prioriteit toe aan luxe gemaksvoorzieningen in huis.

Dat blijft uit een onderzoek onder circa vierhonderd woonconsumenten en woningzoekenden in Zuid-Holland. Het onderzoek is gehouden in het kader van het WoningWeekend Zuid-Holland in Den Haag, een jaarlijks evenement rond zowel nieuw- als bestaande bouw.

Slechts 5 procent van de ondervraagden zegt behoefte te hebben aan gemaksvoozieningen, zoals het op afstand bedienen van zonwering, licht en verwarming.

Een kwart van de ondervraagden hecht veel waarde aan een goede indeling van de ruimten. Evenzoveel mensen vinden een tuin of balkon belangrijk. Achttien procent wil graag wonen in een groene, rustige omgeving en 15 procent zweert bij luxe sanitair en dito keuken. Tien procent van de woningzoekenden vindt het belangrijk dat energiezuinig wordt gebouwd.

Van de ondervraagde personen heeft tweederde een voorkeur voor een koopwoning, eenderde zoekt een huurhuis. Daarbij is de eengezinswoning favoriet, gevolgd door een appartement, een twee-onder-één-kapwoning en een vrijstaande woning. Als belangrijkste reden voor verhuizen wordt opgegeven een verbeterde financiële positie en verandering van gezinssamenstelling, gevolgd door (verandering van) werk, lichamelijke ongemakken en de wens van een veiligere omgeving.

Reageer op dit artikel