nieuws

Comeback optimisme in Deense bouw

bouwbreed

kopenhagen – De Deense bouw draait op volle toeren en de vooruitzichten voor een continuering van de positieve conjunctuurontwikkeling zijn goed, zo blijkt uit de jongste economische analyse van bouwwerkgeversorganisatie Dansk Byggeri.

De organisatie spreekt in dit verband van een terugkeer van het optimisme. Met name de private woningbouw en de utiliteitsbouw dragen daar volgens de bond aan bij, in mindere mate de gww, hoewel ook daar flink kan worden doorgewerkt. Het aantal nieuwe woningen dat per jaar tot stand komt, ligt op 27.000 stuks en dat niveau kan ook de komende paar jaar worden gehandhaafd. De werkgelegenheid vertoont tegen deze achtergrond een stijgende trend, met dit jaar na diverse jaren met krimp een groei met een kleine vierduizend arbeidsplaatsen. De factoren die de positieve ontwikkeling steunen zijn onder meer het lage renteniveau en de introductie van nieuwe kredietvormen, waardoor de prijzen van bestaande woningen fors zijn blijven stijgen en het steeds aantrekkelijker is geworden om nieuw te bouwen. Tevens groeit de Deense economie Europees gezien relatief hard met dit jaar 2,4 procent.

Reageer op dit artikel