nieuws

Chloride-indringing maakt beton kapot

bouwbreed

gouda – Corrosie van de wapening door chloride-indringing in het beton is het belangrijkste schademechanisme van mariene betonconstructies. Dat blijkt uit onderzoek aan zes betonconstructies in marien milieu. Andere schademechanismen zoals carbonatatie, uitloging, alkali-silicareactie, vorstschade, erosie en zoutkristallisatie bleken niet bepalend voor de levensduur. De resultaten van het onderzoek zijn weergegeven in CUR-rapport 215 �Duurzaamheid […]

gouda – Corrosie van de wapening door chloride-indringing in het beton is het belangrijkste schademechanisme van mariene betonconstructies.

Dat blijkt uit onderzoek aan zes betonconstructies in marien milieu. Andere schademechanismen zoals carbonatatie, uitloging, alkali-silicareactie, vorstschade, erosie en zoutkristallisatie bleken niet bepalend voor de levensduur.

De resultaten van het onderzoek zijn weergegeven in CUR-rapport 215 �Duurzaamheid mariene betonconstructies�. Bij het onderzoek is ook het model DuraCrete geëvalueerd dat in de afgelopen jaren is ontwikkeld. Gezien de juistheid van enkele DuraCrete parameters voor de initiatiefase van corrosie is in het rapport een onderscheid gemaakt tussen een ontwerpsituatie met alleen ontwerpgegevens en een HERontwerpsituatie met geactualiseerde gegevens uit een inspectie.

Het DuraCrete model voorziet tevens in de situatie van het daadwerkelijk roesten van de wapening na de initiatiefase. Door gebrek aan gegevens kon in dit onderzoek het propagatiemodel niet goed worden getoetst. Om die reden wordt dan ook aanbevolen onderzoek te uit te voeren naar het kritisch chloridegehalte van hoogovencementbeton in de praktijk. Dit is van groot belang voor het voorspellen van de duurzaamheid van betonconstructies in zeemilieu.

CUR-rapport 215 is te verkrijgen bij CUR in Gouda, telefoon: (0182) 540600.

Reageer op dit artikel