nieuws

CBS: Energie en huisvesting aanjagers van inflatie

bouwbreed

voorburg – De kosten van huisvesting, water en energie jagen in Nederland de inflatie op. Dat blijkt uit de jongste prijsindex van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het CBS becijfert de inflatie in maart op 1,8 procent. De score ligt 0,2 procentpunt hoger dan in februari. Het segment huisvesting, water en energie piekte in maart met een toename van 5 procent. De prijsstijgingen uit deze hoek zijn met een bijdrage van 1,2 procent verantwoordelijk voor verreweg het grootste deel van de inflatie.

Binnen de door het CBS gehanteerde groep huisvesting, water en energie, speelt laatstgenoemde een dominante rol. De energie werd in een jaar 13,5 procent duurder. Onderhoud en reparatie van woningen stegen 3,8 procent in prijs. De huren namen met 3 procent toe. Het dagelijks woningonderhoud werd 1,1 procent goedkoper.

De inflatie in Nederland wordt gedrukt door de prijzen van communicatie, die afgelopen jaar 3,8 procent goedkoper werd. De prijzen daalden eveneens van kleding en schoeisel (2,9 procent), voeding (1,2 procent) en recreatie (0,5 procent).

Europees gezien mag Nederland niet klagen over de geldontwaarding. Met 1,6 procent in februari had ons land na Finland voor de elfde maand op rij de laagste inflatie van de eurozone. In maart zal het Europese gemiddelde uitkomen op 2,1 procent. Buiten de eurozone hebben Denemarken, Zweden en Tsjechië een lagere geldontwaarding dan Nederland.

Sinds begin jaren negentig schommelt de inflatie tussen 1,2 procent (in 2004) en 4,5 procent (het jaar 2001). De hoogste scores mat het CBS in december 1991 en een decennium later in april en mei 2001 met een inflatie van 4,9 procent. Volgens de prijsindex van het CBS zijn de bouwkosten van woningen sinds 1995 met de helft gestegen. De gestage groei werd vorig jaar onderbroken door een plotselinge daling van 4 procent.

Reageer op dit artikel