nieuws

Britse woningbedrijven zijn ondanks goed jaar minder optimistisch over 2005

bouwbreed

londen – Britse woningbouwers hebben weliswaar een goed jaar achter de rug maar zijn minder positief gestemd voor 2005. Taylor Woodrow, één van de grootste bouwers in het middensegment, verwacht zeker minder woningen op te leveren dan vorig jaar.

Concurrent Westbury noemt de Britse woningmarkt �moeilijker dan hij in 20 jaar is geweest�, Redrow meldt dat �aspirantkopers er veel langer over doen om een beslissing te nemen� en marktleider Persimmon spreekt van licht afnemende verkopen. Ook McCarthy & Stone, dat gespecialiseerd is in ouderenwoningen, verwacht dit jaar minder goede resultaten te boeken dan in 2004.

De Britse woningmarkt heeft jaren een �boom� doorgemaakt, die echter aan het eind van 2004 langzamerhand tot stilstand is gekomen. De beste prestatie werd neergezet door Persimmon, dat bijna 800 miljoen ofwel 33 procent meer winst boekte. Dit bedrijf, dat alleen actief is op Britse bodem, leverde 12.360 woningen op. Het bedrijf spreekt van een �meer uitdagende markt�. Omdat Persimmon begin dit jaar op veel meer locaties bouwt dan een jaar geleden, verwacht het bedrijf toch nog meer huizen op te kunnen leveren.

Taylor Woodrow kon een winstgroei melden met 27 procent tot ongeveer 630 miljoen euro. Dit bedrijf leverde 13.092 woningen op, waarvan 9.053 in Groot-Brittannië zelf en de rest in de VS en Spanje. Taylor Woodrow werd vorig jaar bovendien een stuk groter door de overname van Wilson Connolly. Westbury boekte vorig jaar een winst van 165 miljoen euro, dat is 13 procent meer dan in 2003. Dit bedrijf kon 4.361 huizen aan de man brengen.

Bestuursvoorzitter Martin Donohue verwacht op middellange termijn wel een verdere groei omdat de Britse economie er fundamenteel goed bij staat. Redrow ten slotte meldt over de tweede helft van 2004 een winstgroei met 22 procent tot circa 102 miljoen euro. In deze periode leverde dit bedrijf 2.111 huizen op.

Op de Londense beurs circuleren de laatste dagen verder weer hardnekkige geruchten dat Persimmon collega Taylor Woodrow over zou willen nemen. Zo�n transactie zou goed passen in de trend naar schaalvergroting die zich al enige tijd in deze markt voordoet.

Reageer op dit artikel