nieuws

Bouwondernemerwerkt steeds vaker onverzekerd

bouwbreed

den haag – Na het afschaffen van de Wet Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen (WAZ) zijn tussen vijftig- en zestigduizend bouwondernemers niet meer verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Ze kunnen de kosten van de verzekeringspremie niet meer betalen.

Dat blijkt uit informatie van FNV Zelfstandigen Bouw en verzekeringsmaatschappij Fundum.

“Met het wegvallen van de WAZ vallen veel ondernemers in de bouw bij arbeidsongeschiktheid in een diep dal”, aldus een toelichting van Fundum.

J. Oosterbroek, directeur van de verzekeringsmaatschappij, zegt een oplossing voor het probleem te hebben namelijk een calamiteitenverzekering die alleen bij zijn bedrijf kan worden afgesloten. “De premie is, bij gelijke verzekerde bedragen, ongeveer de helft van de voormalige WAZ-premie.”

Volgens Oosterbroek lopen kleine aannemers en zzp-ers aan tegen torenhoge kosten als ze zich willen laten verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. “Vooral ondernemers in de bouwsector die de veertig jaar zijn gepasseerd, krijgen enorme hoge verzekeringspremies voor hun kiezen.” Hij becijfert dat gemiddeld een op de vier Nederlanders wordt geconfronteerd met een ernstige kwaal waardoor hij niet meer kan werken.

H. Kasper, voorzitter van FNV Zelfstandigen Bouw, onderschrijft de conclusies van Oosterbroek. “Zo�n vijftig à zestigduizend zelfstandige bouwers worden door verzekeringsmaatschappijen geweigerd. Of ze krijgen een rekening gepresenteerd die zo hoog is dat het ze meer geld kost dan het ooit zal opleveren. Het is een groot probleem.” Het is niet voor het eerst dat de FNV hierop wijst. al in 2003 bleek uit een onderzoek van de vakorganisatie dat afschaffing van de WAZ een drama zou worden.

FNV-man Kasper juicht het initiatief van Fundum dan ook toe. “Ik vind het goed dat Fundum dat doet. Het is een opmerkelijk inititiatief.” Over de manier waarop de politiek omgaat met het probleem is hij minder te spreken. “De WAZ-regeling was niet ideaal, maar de manier waarop er nu met zelfstandigen wordt omgesprongen raakt al helemaal kant nog wal. Wie arbeidsongeschikt raakt, komt nu automatisch in de bijstand terecht. Ik kan me niet voorstellen dat het afschaffen van de WAZ daarvoor bedoeld was.”

Reageer op dit artikel