nieuws

Bouwend Nederland: Grote gevolgen

bouwbreed

Brancheorganisatie Bouwend Nederland is volgens een woordvoerder absoluut niet blij met de conclusie van de Raad van State. “Dit kan grote gevolgen hebben voor de bouwproductie”, voorziet de woordvoerder. “Als er geen oplossing komt, gaat deze situatie hoe dan ook tot vertragingen leiden. De vraag is alleen nog hoe erg die vertragingen uitpakken.” “Bij sommige […]

Brancheorganisatie Bouwend Nederland is volgens een woordvoerder absoluut niet blij met de conclusie van de Raad van State. “Dit kan grote gevolgen hebben voor de bouwproductie”, voorziet de woordvoerder. “Als er geen oplossing komt, gaat deze situatie hoe dan ook tot vertragingen leiden. De vraag is alleen nog hoe erg die vertragingen uitpakken.”

“Bij sommige projecten, zoals de A4-Midden Delfland, hebben we al jarenlange procedures achter de rug en leek er eindelijk besluitvorming te komen. Nu moet je weer afwachten, terwijl de bouw juist afhankelijk is van die besluitvorming. We hebben behoefte aan een doorlopende reeks van projecten, aan continuïteit.” Bouwend Nederland gaat de problematiek in het “regulier overleg” met overheden ter sprake brengen. Daarnaast oppert de organisatie om te gaan werken aan maatregelen om emissie tegen te gaan. Milieumanager B. Mathijsen van Bouwfonds stelt dat de strenge Europese richtlijnen “hypocriet” zijn. “Als we die echt moeten handhaven, ligt Nederland stil. Dan gebeurt er niets meer. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

De milieumanager beseft dat er iets zal moeten gebeuren om de luchtverontreiniging met vooral fijn stof te beperken. “Maar je kunt je afvragen of de risico�s wel zo groot zijn als wordt verondersteld.”

Kritiek op de Raad van State heeft Mathijsen niet. “Die is er om plannen en normen te toetsen. Als bepaalde normen ons niet bevallen, moeten we daar als BV Nederland in Europa iets aan doen. Ik vind Europa wel hypocriet, want steden als Rome, Parijs en Londen kunnen ook nooit of te nimmer aan de huidige richtlijnen voldoen.”

Reageer op dit artikel