nieuws

Bouw geeft nationale economie zetje in rug

bouwbreed

voorburg – De aantrekkende bouw heeft de Nederlandse economie in het laatste kwartaal van 2004 een duwtje in de rug gegeven.

De meevallende bedrijvigheid in de bouwsector is voor het Centraal Bureau voor de Statistiek reden om de geraamde economische groei in het land met 0,1 procent naar boven bij te stellen. Dankzij de bouw noteerden de statistici meer investeringen.

Volgens de nieuwe inzichten kende Nederland vorig jaar een economische groei van 1,4 procent. De prestatie betekent een licht herstel ten opzichte van 2003. Nog steeds echter ligt de groei van het bruto nationale product ruim beneden het gemiddelde van 2,5 procent over de afgelopen 35 jaar.

De investeringen in vastgoed lagen vorig jaar wel op het gemiddelde en stegen dus met 2,5 procent. Een jaar eerder tekende zich nog 3,1 procent krimp af. Het grootste herstel steekt in het eerste kwartaal, toen de investeringen met 4,6 procent opveerden. Het tweede kwartaal zwakte af naar 1,5 procent groei, waarna met een plusje van 0,6 procent vrijwel stilstand optrad. In het laatste kwartaal echter krabbelden de investeringen in vastgoed weer op met een toename van 3 procent.

Bedrijfsgebouwen

De investeringen in de bedrijfsgebouwen laten nog veel te wensen over. In 2003 liet het segment een daling zien van 9,2 procent. Vorig jaar namen de investeringen met 3 procent af. Slechts in het eerste kwartaal (met een plus van 0,2 procent) en het slotkwartaal (0,9 procent) vertoonden de uitgaven ten behoeve van bedrijfsgebouwen een stijgende tendens.

Reageer op dit artikel