nieuws

Boon Edam slaat slag op markt VS

bouwbreed

edam – Boon Edam is met de overname van Tomsed Corporation een van de grootste leveranciers van beveiligde toegangspoortjes in Amerika geworden. De acquisitie geldt als de grootste uit de geschiedenis van de Edammers.

De overname van Tomsed werd gisteren bekendgemaakt. Ook de bedrijfsonderdelen Safesec (draaideuren) en IBB (voertuigbarriers) komen in handen van Boon Edam. Het bedrijf voegt in totaal ruim 30 miljoen dollar toe aan de eigen omzet.

“We zijn door de overname anderhalf keer zo groot geworden”, zegt R. Eshuis, marketing manager van Boon Edam Group Holding. “In Amerika zijn we nu zelfs 3 tot 4 keer zo groot geworden.”

De activiteiten van Boon Edam in Amerika worden ondergebracht in Tomsed, dat verder gaat onder de naam Boon Edam Tomsed. De Nederlandse onderneming beschikte in de Verenigde Staten over een fabriek waar draaideuren worden geproduceerd en een verkooporganisatie. Volgens Eshuis is de aankoop van Tomsed vooral uit strategisch oogpunt gedaan. Boon Edam is wereldmarktleider op het gebied van draaideuren, maar wil juist groeien op de markt van beveiligingsproducten. “Wij verwachten op dat vlak nog een enorme groei. Sinds de wereld het woord terrorisme kent is de markt van beveiligingsentrees booming.”

Boon Edam zocht de laatste tijd dan ook actief naar een geschikte overnamepartij en vond die in familiebedrijf Tomsed, een van de grootste Amerikaanse leveranciers van toegangspoortjes en veiligheidsdeuren in allerlei soorten en maten. “Dit is voor ons echt een grote overname”, weet Eshuis. “De grootste in ons bestaan. Ons overnamebeleid richtte zich voorheen meer op onze distributeurs in landen waar we wat minder groot zijn. Die zijn in de loop der jaren allemaal overgenomen.”

Tomsed, dat vooral in eigen land opereert, zal volgens Eshuis flink gaan profiteren van het wereldwijde distributienetwerk van Boon Edam. “Zij kunnen hun producten nu ook via ons netwerk verkopen. Dat is een mooie kans voor hen.”

Boon Edam begon in 1873 als timmerfabriek, maar groeide uiteindelijk uit tot specialist in draaideuren en beveiligingspoortjes. Vorig jaar kreeg het concern, dat in 2003 met ruim 600 werknemers een omzet van 73 miljoen euro realiseerde, het predikaat koninklijk.

Reageer op dit artikel