nieuws

Boogstal bijna klaar voor demonstratieprojecten

bouwbreed

uden – Het ontwerp van De Boogstal, een nieuwe wijze van stallenbouw, is op enkele details na klaar. Eind dit jaar beginnen de ontwikkelaars aan twee demonstratieprojecten.

Het ontwikkelteam (TU Eindhoven, DLV Bouw, Milieu en Techniek, bureau A-plus en Q+P Communicatie) heeft al obstakels genomen om tot realisatie van enkele demonstratieprojecten te komen. Voor enkele locaties is bouwvergunning aangevraagd en welstand heeft De Boogstal goed ontvangen.

Punt van aandacht is het vinden van de juiste balans met overige gebouwen en de situering van de stal op het boerenerf. Ook naar de gevelafwerking wordt nog gekeken; de voorkeur gaat uit naar nieuwe materialen. De Boogstal is een project in het kader van het ifd-programma Stallenbouw.

Dat een stal verplaatsbaar kan zijn is nog even wennen in de agrarische sector, aldus de bedenkers. “Bij plannen voor nieuwbouw denkt men liever niet aan verplaatsing, de restwaarde bij bedrijfsbeëindiging en sloopkosten.” Maar deze parameters kunnen wel de doorslag geven bij het vergelijken van varianten van De Boogstal. De flexibiliteit voor toekomstige uitbreidingen wordt al wel gewaardeerd.

Voor de onderbouw (fundering en vloer) is een samenwerking aangegaan met de Vereniging van Fabrikanten van Agrarische Betonwaren (AGRAB). Eerste resultaat is het concept voor een standaard van vloer- en inrichtingsmaten.

Reageer op dit artikel