nieuws

Boete voor gww-bouwers valt lager uit Kartelautoriteit int al 63 miljoen euro

bouwbreed Premium

den haag – De totale boete van mededingingsautoriteit NMa voor 345 gww-bouwers is uitgekomen op 100 miljoen euro, 35 miljoen euro minder dan vooraf was aangekondigd. De kartelwaakhond inde van dat bedrag inmiddels al 63 miljoen euro.

Dat heeft de NMa gisteren bekendgemaakt. De mededingingsautoriteit publiceerde tegelijk de namen van alle betrokken bedrijven en de hoogte van de individuele boetes.

De opgelegde geldstraffen voor deelname aan het kartel in de grond-, water- en wegenbouwsector variëren van 1300 euro tot 18,8 miljoen euro, zo blijkt uit het overzicht. De hoogste boete werd opgelegd aan BAM. Heijmans kreeg 14,4 miljoen euro voor zijn kiezen; Volker Wessels 11,6 miljoen, Dura Vermeer 4,4 miljoen, Ballast Nedam 4,0 miljoen.

BAM, Ballast Nedam, Volker Wessels, Strukton, Dura Vermeer en Heijmans zijn ook beboet voor marktverdelingsafspraken bij grote infrastructurele projecten als de hsl zuid. De totale sanctie hiervoor bedraagt ruim 19,5 miljoen euro.

De beboete bedrijven namen alle deel aan de versnelde sanctieprocedure die de NMa in het leven riep om jarenlange procedure te voorkomen. Dat leverde hen een boetevermindering op van 15 procent. Ruim honderd bouwers ontvingen nog eens een extra korting van 15 procent om hen niet in financiële problemen te brengen. Het betreft midden- en kleinbedrijven met een omzet van minder dan 10 miljoen euro.

Ongeveer twintig bedrijven hebben aangetoond dat zij in 2001 geen aanbestedingsomzet in de gww-sector hadden. Dat jaartal was voor de NMa doorslaggevend voor het opleggen van boetes. Voor deze bouwondernemingen is nu een minimum boete van 4000 euro vastgesteld. Behalve Nederlandse blijken ook zeven buitenlandse aannemers aangeslagen te zijn, waaronder het Belgische Besix, het Franse Vinci en de Duitse bouwers Züblin en Teerbau.

De ondernemingen hebben dertien weken om de boetes te betalen. De NMa heeft 75 bedrijven de mogelijkheid geboden de boete gespreid te voldoen, omdat betaling ineens hen in problemen zou brengen. Vooral de grotere bouwbedrijven hebben al geld gestort op de bankrekening van de kartelwaakhond. Zo�n 63 miljoen euro is betaald, dan wel toegezegd.

Eind deze maand worden de resultaten van het NMa-onderzoek in de installatiesector bekend. In de zomer verwacht de mededingingsautoriteit boetes uit te delen aan bedrijven uit de b&u-sector.

Reageer op dit artikel