nieuws

Besprekingen over nieuwe cao ProRail vastgelopen

bouwbreed Premium

utrecht – De onderhandelingen over een nieuwe cao bij spoorbeheerder ProRail zijn vastgelopen. De vakbonden en de directie kunnen het niet eens worden over de salarisverhoging voor de ruim drieduizend werknemers van het bedrijf. De bonden sluiten acties niet uit.

ProRail biedt tot en met 2006 een geleidelijke loonsverhoging. Met terugwerkende kracht zouden de medewerkers over 2004 een bonus van 275 euro krijgen, dit jaar zit er een salarisverhoging van 1 procent in en in 2006 kan het personeel rekenen op 1,25 procent.

De bonden vinden dit bod onder de maat en eisen 1,5 tot 2 procent meer. “We liggen zo ver uit elkaar, dat de onderhandelingen zijn stopgezet”, zei bestuurder B. Anker van CNV Bedrijvenbond. Een ander knelpunt zijn de secundaire voorwaarden zoals vergoedingen voor kleine consumpties, aldus de bonden. ProRail moet volgens de bonden een voorbeeld nemen aan de Nederlandse Spoorwegen, waar het personeel bij het afsluiten van nieuwe cao�s vaak een hogere salarisstijging krijgt. De spoorbeheerder kijkt echter meer naar het inkomen van de ambtenaren van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, aldus de bonden.

FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond gaan hun leden raadplegen over het vastgelopen overleg. Anker zei acties niet uit te sluiten. “Ik denk dat de werknemers ondertussen genoeg geduld hebben gehad met ProRail”, stelde FNV-onderhandelaar T. Nijenhuis vast.

Reageer op dit artikel