nieuws

Woonwijk op parkeerterrein naast Philips Stadion

bouwbreed Premium

EINDHOVEN – Op het parkeerterrein naast het Philips Stadion in Eindhoven verrijst binnen drie jaar een nieuwe woonwijk. De bouwplannen behelzen vijfhonderd woningen, een kantoorgebouw en een twee lagen tellende parkeerkelder met maximaal 1200 plaatsen.

Het uiteindelijke ontwerp heeft jarenlang op zich laten wachten. In eerste instantie werd besloten om verkeer uit het gebied te weren. “Een plan waar de gemeente mee akkoord ging”, zegt Cees Vermeulen, architect van Toon van Aken Architectuur, verantwoordelijk voor het ontwerp. “Hierdoor werd het alleen een eilandje middenin het centrum.”

En daar kwam de gemeente later op terug, mede door gemeentelijk stedenbouwkundig supervisor Adriaan Geuze. Geuze, destijds verantwoordelijk voor de inrichting van het oude Philips-terrein Strijp S. wilde juist af van de geïsoleerde eilandjes. Om een lijn te trekken, werd besloten om Geuze aan te wijzen als supervisor voor de inrichting van de hele �westcorridor�, het gebied vanaf het centrum van Eindhoven tot aan Strijp S.

Zo werd besloten de straten binnen het te bebouwen gebied door te trekken. Ook werd gekozen voor wanden en rooilijnen om de straten als het ware te begeleiden, om meer ruimtelijke beleving teweeg te brengen.

Diversiteit

De diversiteit in woningen is groot. Er zijn plannen voor woningen in verschillende groottes, zorgwoningen, een 70 meter hoge toren met tachtig woningen, en een dertien lagen tellend gebouw aan de zijde van het voetbalstadion. Dit gebouw dient tevens als geluidsscherm voor de hele wijk.

Vermeulen verwacht dat het project eind dit jaar kan worden aanbesteed. De bouw neemt circa tweeënhalf jaar in beslag. Gedurende de bouw kunnen stadionbezoekers terecht op een aantal besloten parkeerterreinen in het centrum.

Reageer op dit artikel