nieuws

Woning-epc kan snel veel verder omlaag

bouwbreed

Van onze redactie techniek utrecht – Technisch gezien staat niets een aanscherping van de energieprestatiecoëfficiënt (epc) voor woningen tot 0,8 in de weg, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van SenterNovem. Na evaluatie van zestien projecten meent onderzoeker H. Nieman, dat de epc zelfs al vrij snel nog een stuk verder omlaag kan. Volgens drs.ing. […]

Van onze redactie techniek

utrecht – Technisch gezien staat niets een aanscherping van de energieprestatiecoëfficiënt (epc) voor woningen tot 0,8 in de weg, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van SenterNovem. Na evaluatie van zestien projecten meent onderzoeker H. Nieman, dat de epc zelfs al vrij snel nog een stuk verder omlaag kan.

Volgens drs.ing. H. Nieman, directeur van het gelijknamige adviesbureau uit Utrecht, is een verdere verlaging van de energieprestatiecoëfficiënt naar bijvoorbeeld 0,7 of zelfs 0,6 op korte termijn haalbaar.

Nieman deed in opdracht van SenterNovem onderzoek naar de energieprestatie van zestien recente nieuwbouwprojecten. Bij één van die projecten, nota bene woningen in de goedkope huursector, werd een epc van maar liefst 0,55 gehaald. En dat terwijl de woningen verder op een gangbaar niveau van het Bouwbesluit zijn gerealiseerd. Belangrijkste ingrepen waren een warmtepomp gekoppeld aan zonnecollectoren met energieopslag in ondergrondse waterbronnen.

Vele kleine stapjes maken uiteindelijk een grote epc-verlaging haalbaar. In dat opzicht denkt Nieman bijvoorbeeld aan de douchewarmtewisselaar. De epc is er op eenvoudige wijze 0,06 à 0,07 punten mee te verlagen.

Nieman: “De douchewarmtewisselaar is vooral geschikt voor eengezinswoningen, omdat deze in de eenvoudigste uitvoering een vervanger is voor de standleiding vanaf de badkamer.” Verder wijst hij nog op de isolatiewaarde van de bouwkundige details, de psi-waarde. “Die kan ook nog eens 0,05 punt opleveren.” Met beide ingrepen komt de epc al snel onder de 0,7.

Rest er volgens Nieman nog één grote uitdaging: koeling. “De energiebehoefte voor koeling is standaard opgenomen in de epc. Wil je energiezuinig koelen, dan kun je gebruikmaken van het accumulerend vermogen van de bouwmassa door een mechanisch ventilatiesysteem �s nachts te laten doordraaien. De woning gaat dan koeler de dag in”, aldus Nieman.

Een alternatief vormen warmtepompsystemen met een bodembron, stelt Nieman. Daarmee kan �s zomers vrij worden gekoeld via de wand- of vloerverwarming. “Dit levert een veel betere prestatie tegen lage energiekosten dan het forfaitaire mechanische koelsysteem. Ik verwacht dat de toepassing van deze systemen nog een flinke impuls zal krijgen”, aldus de directeur.

Op pagina 7:

� -Aangescherpte epc geen probleem in woningbouw.

� -In sociale huursector blijkt epc van 0,55 haalbaar.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels