nieuws

Winkeliers razend over Fortuna-stadion

bouwbreed

SITTARD-GELEEN – Bij de gemeente Sittard-Geleen zijn 35 bezwaarschriften van ruim 200 winkeliers binnengekomen tegen de bouw van winkels in en rond het Fortuna-stadion. De boze winkeliers procederen desnoods door tot aan de Raad van State. Bovendien stellen ze betrokken raadsleden aansprakelijk voor alle schade.

Dat betekent dat de bouw zeker twee of drie jaar vertraging oploopt en misschien zelfs wordt afgeblazen.

De bezwaarmakers verwijten de gemeente een onrechtmatige daad door de bouw toe te staan. Een jaar geleden besloot immers diezelfde gemeenteraad om tot 2007 het bestemmingsplan voor het Fortunastadion niet te wijzigen. Een jaar later komt de raad op dat besluit terug, en dat kan volgens de bezwaarmakers niet. Een nipte raadsmeerderheid besloot de bouw van winkels toe te staan om te voorkomen dat Fortuna failliet gaat.

Schuldenlast

De winkels leveren Fortuna op termijn een voordeel op van 10 miljoen euro, een verlichting van de totale schuldenlast van 24 miljoen. De bouw wordt ontwikkeld door 3W en uitgevoerd door Bouwbedrijf Meulen. De winkeliers vrezen dat de winkels bij het stadion ten koste gaan van hun omzet.

Vooral in Geleen gaat het bijzonder slecht. De gemeente heeft de winkeliers beloofd de binnenstad van Geleen ingrijpend te renoveren om de stad aantrekkelijker te maken voor het winkelend publiek. Nu echter de prioriteit bij Fortuna komt te liggen, zijn de winkeliers zo razend, dat ze zelfs de raadsleden die voor de bouw van winkels bij het stadion stemden, persoonlijk aansprakelijk hebben gesteld voor verwachte schade.

Volgens A. Konijnenberg van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is het onmogelijk om raadsleden aansprakelijk te stellen. “Het gaat om een besluit van de gemeenteraad en die is dus in zijn geheel aansprakelijk. De individuele leden zijn immuun, dat staat zo in de gemeentewet��, zegt woordvoerder Konijnenberg van de VNG.

Burgemeester W. Dijkstra vindt dat de actie van de middenstanders niet door de beugel kan. “Raadsleden voelen zich hierdoor bedreigd en het democratisch proces wordt geweld aangedaan.” Hij wil snel praten met de winkeliers.

Reageer op dit artikel