nieuws

Wegwerkers voelen zich regelmatig onveilig

bouwbreed

odijk – Het verkeer bezorgt wegwerkers nachtmerries. Ruim driekwart beleeft gemiddeld eens per maand wel een angstig moment op zijn werk. Bijna één op tien voelt zich wekelijks niet veilig tijdens het werken aan de weg.

Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd onderzoek van de Hout- en Bouwbond CNV onder circa 120 wegwerkers.

Het merendeel van de ondervraagden (91 procent) voelt zich niet veilig, vanwege het gedrag van andere weggebruikers. Te hard rijden, nonchalance en onbegrip voor het werk aan de weg zijn de meest genoemde redenen voor het gevoel van onveiligheid. Andere oorzaken zijn het eigen gedrag en dat van medewegwerkers. Ook de genomen veiligheidsmaatregelen schieten soms te kort, vinden de wegwerkers. “Het valt op dat bij de vraag hoe vaak men zich onveilig voelt door het eigen gedrag of het gedrag van collega�s, 63 procent aangeeft dat dit elke maand wel een keer voorkomt”, aldus een toelichting van de Hout- en Bouwbond CNV.

Verder voelt 39 procent van de werknemers zich soms onveilig, omdat machines in het werkvak tot onoverzichtelijke situaties leiden. Sommige wegwerkers houden onvoldoende rekening met de machines. Zo staan ze wel eens binnen het draaibereik of in een dode hoek. G. Lokhorst, cao-onderhandelaar van de Hout- en Bouwbond CNV: “We moeten zorgen voor betere bewustwording bij weggebruikers en wegwerkers. Daarnaast moeten we zorgen voor goede veiligheidsinstructies en als laatste is het signaleren van gevaarlijke situaties van belang.” Verder vindt hij een strengere controle op trajecten waar aan de weg wordt gewerkt noodzakelijk.

Reageer op dit artikel