nieuws

Water uit voormalige mijnen verwarmt en koelt gebouwen

bouwbreed Premium

heerlen – In het Heerlense glaspaleis is vorige week het Mijnwaterproject officieel van start gegaan. Dit internationale project gaat onderzoeken of het warme water uit de voormalige steenkolenmijnen in Heerlen en Midlothian in Schotland gebruikt kan worden als bron van duurzame energie. Het Mijnwaterproject begint met twee pilots in Heerlen en Midlothian.

De mijnen van Heerlen zijn dertig jaar geleden gesloten en de schachten zijn afgedekt met een dikke prop beton. Het water met een temperatuur van 17 tot circa 35 graden Celsius in de diepere lagen, wordt sinds de sluiting van de mijnen niet meer opgepompt.

Het mijnwater wordt gebruikt voor verwarming én koeling van twee grootschalige nieuwbouwprojecten. Allereerst in Stadspark Oranje Nassau: een integraal ontwikkelingsplan voor de noordzijde van het centrum van Heerlen, met ruim driehonderd woningen en ongeveer 143.000 vierkante meter bestemd voor kantoren, winkels en openbare gebouwen. Ook gaat het mijnwater de School voor Praktijkonderwijs verwarmen. Deze school opent medio 2005 als eerste zijn deuren in het Stadspark: het gebouw is al �Mijnwaterproof�.

Verder stroomt het warme water door het centrum van het stadsdeel Heerlerheide waar een ingrijpend herinrichtingsproject is begonnen, onder meer de nieuwbouw van ruim driehonderd woningen en circa 20.000 vierkante meter voor winkels, een zorgcomplex en openbare gebouwen.

De mijnen bij Midlothian (ten zuiden van Edinburgh) gaan ruim vijfhonderd woningen en een basisschool verwarmen. Als de pilot succesvol is worden meer dan 4000 woningen en duizenden vierkante meters kantoren en openbare gebouwen aangesloten op het mijnwatersysteem.

Het Mijnwaterproject is een Europees project van vijf partners uit Nederland en Groot Brittannië: de gemeenten Heerlen en Midlothian, Building Research Establishment uit Londen, Netwerk voor Omgevingskwaliteit (NOK) uit Gouda en Weller Wonen uit Heerlen.

De totale kosten bedragen 20 miljoen euro. Bijna de helft bestaat uit Europese subsidies.

Reageer op dit artikel