nieuws

Vrijstaand huis voor spotprijsje

bouwbreed

den bosch – Een bankstel, een televisie, een bed en een koffiezetapparaat in plaats van geüniformeerde bewakers die met honden en zaklantaarns een bouwterrein bewaken. Dat is de oplossing die het Bossche bedrijf Camelot Beheer heeft voor het stijgend aantal inbraken en vernielingen van en op bouwplaatsen.

“Het is een simpele rekensom,” zegt Camelot directeur D. Van der Ark. “Gemiddeld kost een beveiligingsbedrijf 700 euro per etmaal. Een portocabin kost hetzelfde, maar dan als eenmalig bedrag. En vaak hebben bouwbedrijven er zelfs nog wel eentje over. De ervaring leert dat dieven en vandalen een bouwplaats mijden als er �s avonds licht brandt.”

Camelot begon een aantal jaren geleden als stichting die woningzoekende studenten onderbracht in leegstaande kerken, kloosters en kantoorgebouwen die op de nominatie stonden te worden gesloopt. “Puur een antikraak-maatregel destijds,” vertelt Van der Ark. Intussen heeft het bedrijf 1400 mensen in het bestand die snel en tijdelijk woonruimte zoeken. Eenderde van hen is student of kunstenaar, de rest heeft gewoon een baan maar vindt het leuk een tijdje in een kasteel of politiebureau te wonen.

Regelmatig verhuizen moet niet als probleem worden ervaren, maar de woonlasten zijn enorm laag. Zo woonden er door Camelot tot op de dag van sloop mensen in de onteigende panden langs de route van de Betuwelijn en de hsl-Zuid.

Anderhalf jaar geleden werd Camelot een bedrijfspand van 65.000 vierkante meter aangeboden. Niet zozeer omdat de eigenaar bang was voor krakers, maar omdat dit soort loodsen steeds vaker het doelwit zijn van illegale feesten of als tijdelijke wietplantage worden ingericht. “Toen hebben we voor het eerst een portocabin gebruikt als tijdelijke woning,” legt Van der Ark uit. “Niet buiten, maar binnen in de loods. Omdat het juridisch anders geen antikraakmaatregel is.” De bewoning werkte. Net als op het Bossche industrieterrein waar het kantoor van Camelot staat. “In de leegstaande kantoorpanden op dit bedrijventerrein zitten nu tijdelijke bewoners via ons. En het aantal ingegooide ruiten is sindsdien nul. Vandalen zien politie en bewakers toch een beetje als de vijand, terwijl een bewoner met rust wordt gelaten,” denkt Van Arkel.

Het succes van de bewoonde unit in de loods resulteerde een halfjaar geleden in het plaatsen van een soortgelijk �huis� op een bouwplaats. De bouwer had een metershoog hek in gedachten om illegale storters van afval, hondenuitlaters, dieven van bouwmaterialen en vandalen van het terrein te weren, maar koos voor de goedkopere oplossing van tijdelijke bewoning. Inmiddels zijn er in Nederland drie bouwplaatsen waar Camelot iemand tijdelijk aan een dak boven het hoofd heeft geholpen.

“Het is puur preventief,” benadrukt Van Arkel. “Deze mensen zijn niet opgeleid als beveiliger of politieagent. Bij onraad mogen ze alleen de politie bellen. Maar we zijn wel zo realistisch om geen alleenstaande vrouwen op een verlaten bouwplaats te laten wonen. We zoeken mensen in ons bestand waarvan we weten dat ze dit kunnen en willen. Zowel bewoners als bouwers zijn positief. Opeens staat �s ochtend de koffie al klaar voor de bouwvakkers. Nou, dan heb je direct vrienden.”

Van Arkel weet dat wonen op een bouwplaats eigenlijk illegaal is, maar goed overleg met gemeentes resulteert vaak in gedogen. “Alle partijen hebben hier voordeel bij. De politie is blij met het initiatief. Het scheelt veel overlast. In veel van de kantoren die we beheren mag eigenlijk ook niet worden gewoond, maar onze bewoners weten dat het tijdelijk is. Ze zijn in juridische zin geen huurders, maar tekenen een bruikleenovereenkomst voor een bepaalde tijd.”

Belangrijk voordeel voor de bewoners van een bouwplaats zijn de belachelijk lage kosten. Voor 155 euro per maand woon je in een vrijstaand huis. “Een huis dat bovendien van alle gemakken is voorzien,” zegt Van Arkel. “Het moet geen kamperen worden.”

Na de voorzichtige start hoopt Camelot het idee nu langzamerhand uit te kunnen rollen over de rest van Nederland. “Met de bouwvak op komst zijn bouwterreinen voor lange tijd verlaten. Bewoning biedt dan uitkomst. Al besef ik dat op grote bouwplaatsen meerdere units geplaatst moeten worden.”

Daarnaast voert Van Arkel gesprekken met verzekeringsmaatschappijen waarin wordt bezien of bouwbedrijven die tijdelijk mensen op de bouwplaats laten wonen geen korting op hun verzekeringspremie kunnen krijgen.

�Bewoning in de bouwvak biedt

zeker uitkomst�

Reageer op dit artikel