nieuws

Voor Dag en Bouw

bouwbreed

Het wordt nu echt tijd dat we het opnemen voor onze timmerlieden, metselaars en al die andere vaklieden die er dag in dag uit voor zorgen dat de kwaliteit van onze bouwprojecten aan de hoogste normen voldoet. Allemaal mensen die goed opgeleid zijn, die trots zijn op hun werk en heel goed weten wat er […]

Het wordt nu echt tijd dat we het opnemen voor onze timmerlieden, metselaars en al die andere vaklieden die er dag in dag uit voor zorgen dat de kwaliteit van onze bouwprojecten aan de hoogste normen voldoet. Allemaal mensen die goed opgeleid zijn, die trots zijn op hun werk en heel goed weten wat er in de wereld te koop is.

Tussen die werkelijkheid en het beeld dat geschetst wordt in het onzinprogramma �Voor Dag en Bouw� van RTL5 zit meer dan een wereld van verschil. Met als excuus de zorg voor veiligheid, wordt de Nederlandse bouwvakker neergezet als een naïeve, moppentappende, naar vrouwen fluitende minkukel die zelfs niet te beroerd is in te gaan op uitnodiging voor een �one night stand � met een door RTL5 ter beschikking gestelde �dame�.

We hebben de plicht om onze prachtige bedrijfstak als een aantrekkelijke en uitdagende sector te profileren. Voor onszelf, maar vooral voor toekomstige generaties die de bouw als een geweldige uitdaging moeten blijven zien.

Petje af voor degenen die er hun hele ziel en zaligheid in leggen om dat voor elkaar te krijgen. Het is dan ook des te droeviger te moeten constateren dat dit soort programma�s, nota bene met steun het Ministerie van Sociale Zaken en van Bouwend Nederland, de beeldbuis halen. Het is jammer dat gerenommeerde bedrijven hun medewerking verlenen.

De enige waarneembare reactie kwam van Ineke van Westrienen (zie haar column in Cobouw van 10 maart 2005, nummer 48). Daarvoor moeten we ons schamen, het wordt de hoogste tijd dat aannemers in dit soort situaties afstappen van het schijnbaar aangeboren introverte gedrag, een stem laten horen en opkomen voor de bedrijfstak waar ze hun hart in hebben liggen.

Gelukkig is de makers geen �prime time� gegund. Laten we hopen dat er onder de kijkers in die vroege ochtenduren vooral bouwvakkers zitten. Die weten wel beter. O, ja en dan nog dit. Wij hebben ook vrouwelijke bouwvakkers in dienst.

Reageer op dit artikel