nieuws

Vloer draagkrachtig uitvlakken zonder overmatige belasting

bouwbreed Premium

rijen – Servofix SLA is een lichtgewicht uitvlakmortel, waarmee draagkrachtige vloervlakken zijn te realiseren. Het product eigent zich met name voor renovaties.

Met een belasting van nog geen 70 kilogram per vierkante meter bij een laagdikte van – maximaal – 100 millimeter is Servofix toepasbaar zonder de ondervloer of constructie overmatig te belasten. In combinatie met een redelijk dunne druklaag van Okaphone-isolatieplaten is er vrij snel een draagkrachtige vloer mee te maken.

Leverancier Kiesel Benelux vergelijkt de lichte uitvlakmortel met een even dikke laag betonmortel. Hij constateert enerzijds uiteraard een fors gewichtsverschil, maar ook een aantrekkelijk tijdsvoordeel: met de lichtgewicht uitvlakmortel “kan bijvoorbeeld in een badkamer op een houten vloer in twee dagen tijd een tegelvloer worden aangebracht, hetgeen bij de traditionele vloersystemen een week of meer duurt.”

En daarbij is, aldus Kiesel, nog geen rekening gehouden met de tijd en kosten van een versterking van de balklaag en het soms noodzakelijke stempelen van de verdiepingsvloer. Ook qua arbeidsomstandigheden heeft een lichtere mortel voordelen.

Servofix SLA bestaat uit granulaat van geblazen glas dat is ingebed in een cementmatrix. Bij de granulaatproductie wordt niet-recyclebaar glas gebruikt.

De uitvlaklaag kan een hoogteverschil tussen minimaal 15 en maximaal 100 millimeter overbruggen, waarbij aanwezige leidingen e.d. geen probleem vormen. Verwerken van de basismortel gebeurt met een elektrische mixer, dwangmenger of, bij projecten vanaf 100 vierkante meter, met een pompinstallatie.

Nivelleren van de losgestorte mortel wordt gedaan met de rei, glad en dicht maken van het oppervlak met de vlak- en vloerspaan. De droogtijd is 4 tot 5 uur, uitharding volgt binnen 48 uur. Daarna kunnen desgewenst de draagkracht versterkende en geluidsisolerende isolatieplaten in een dikte van 9, 12 of 15 millimeter erop worden verlijmd (en zonodig met een egalisatiemortel tot op de millimeter uitgevlakt). Tot slot zijn volgens Kiesel Benelux vrijwel alle soorten vloerbedekking inclusief tegels en natuursteen er op aan te brengen.

Reageer op dit artikel