nieuws

Villa Enschede opgebouwd uit kringloopmateriaal

bouwbreed Premium

enschede – Gevels van vurenhout afkomstig van de kabelhaspels van de Twentsche Kabel Fabriek en afvalglas van Pilkington. Stalen profielen uit een textielmachine die de volledige staalconstructie behelzen. De nog te bouwen particuliere villa Welpeloo in de Enschedese wijk Roombeek is een soort kringloopwoning.

Afgezien van enkele gestucte wanden en de glazen isolatiegevel bestaat de woning uit gerecycled afval- en sloopmateriaal. Momenteel ligt het ontwerp ter beoordeling bij de gemeente, zodat de bouw deze zomer kan beginnen.

Ontwerpbureau 2012 Architecten uit Rotterdam baseert zijn creaties op twee uitgangspunten: hoe kan ik met zo weinig mogelijk energiegebruik en een geringe hoeveelheid bewerkingen iets bouwen. Nadat de opdracht is verkregen, speuren de architecten Jan Jongert en Jeroen Bergsma naar divers afval- en sloopmateriaal uit de directe omgeving waar het ontwerp verrijst. “Om de transportkosten te beperken, willen we 70 à 80 procent van het materiaal uit de omgeving betrekken. Een tijdrovend werk, omdat weinig informatie over aanbod en vraag naar afval- en sloopmateriaal is gebundeld”, zegt Jongert, terwijl hij op zijn laptop een presentatie geeft van de ontwerpen van 2012 Architecten.

Voor het acht jaar jonge bureau is villa Welpeloo het eerste gebouw-ontwerp. De rechthoekige volumes met één etage hebben een totaalinhoud van liefst 1600 kubieke meter. Boven ligt een fors bemeten vliering. Hier komt een trekkerswand uit een Fries theater die gaat dienen als �displaywand� voor een collectie tekeningen en grafiek van hedendaagse jonge kunstenaars. De bewoners kunnen deze panelenwand helemaal tot aan de begane grond laten zakken voor de bewonderaars.

Kabelhaspels

Zoekend naar gevelmateriaal voor de bouwvolumes op de eerste etage lieten Jongert en Bergsma hun oog vallen op de houten kabelhaspels van de Twentsche Kabel Fabriek in Haaksbergen; circa 1000 zijn er nodig om van deze haspels uiteindelijk gevelplanken te fabriceren.

Geen probleem, want TKF heeft elke maand een grote voorraad. Bij verzamelbedrijf van textielmachines Lotex in Enschede vond Jongert een enorme textielmachine (paternoster) die zoveel stalen H-profielen bevatte dat daarvan een stalen draagconstructie van kan worden gemaakt. “We houden zelfs nog de helft van het staal over”, laat Jongert glimlachend weten.

Bij glasfabrikant Pilkington trof de architect zoveel glasafval aan dat de serre en de entreepartij van de villa bekleed worden met glazen panelen. Overgebleven polystyreen platen van een caravanbedrijf zorgen voor de isolatie. Enkele gestuukte binnenwanden en de glazen binnenwand zijn de enige elementen die niet uit kringloopmateriaal bestaan. “We hadden te weinig tijd om het gebouw geheel uit gerecycled materiaal op te trekken. Het logistieke proces vergde in dit geval veel moeite en tijd, daar kunnen we de volgende keer nog beter aan werken”, aldus Jongert.

Of de bouwkosten van circa 400.000 euro goedkoper uitvallen in vergelijking met het gebruik van nieuwe bouwmaterialen, durft Jongert in dit stadium nog niet hardop te zeggen. “Vergeet niet dat er veel tijd zit in de ontwikkelperiode van een dergelijk bouwsysteem.”

�Materiaal zoveel mogelijk uit directe omgeving�

Reageer op dit artikel