nieuws

Transmate verkoopt eerste Fintec-rupsmobiele kaakbreker

bouwbreed

gorinchem – P.J.A. van de Berg uit De Lier in Zuid Holland heeft als eerste in Nederland een mobiele kaakbreker van Fintec in gebruik. Het verkleinde materiaal voldoet aan de RAW-bepalingen; een bijzondere prestatie voor een kaakbreker vindt Transmate uit Gorinchem die Fintec in Nederland vertegenwoordigt.

Fintec is een samenwerkingsverband van het Noord-Ierse Finlay BME en het Zweedse Sandvik uit Svedala in Zweden dat in Noord-Ierland brekers en zeven bouwt. Van den Berg schafte de Fintec 1107 aan; een dieselhydraulische mobiele kaakbreker op rupsen.

Sandvik bouwde voor deze machine een 1100 millimeter brede kaakbreker met een opening van 700 millimeter. Een diesel van Deutz geeft de machine een vermogen van ruim 214 kilowatt.

Wapeningsstaal

Tussen de onderzijde van de breker en de bovenzijde van de afvoerband zit 6400 millimeter ruimte. Die voorkomt dat de machine verstopt raakt.

Brekers verwerken vaak grote brokken betonpuin waarvan de voorspanstaven in de machine kunnen blijven hangen zodat er geen materiaal meer voorbij kan. Het wapeningsstaal komt soms zo vast te zitten dat het moet worden losgebrand.

De machinist van de laadkraan kan de breker radiografisch vanuit zijn cabine bedienen. De afstandbesturing werkt alleen op de voeder en de rupsen. Meer opties biedt Transmate niet vanwege de veiligheid.

De machine past de snelheid van de voeder aan de belading van de bunker aan. Die heeft een capaciteit van 7 kubieke meter.

Inclusief de voorafzeving meet de voeder een lengte van vier meter bij een breedte van één meter. De ruimte tussen de afvoerband en de grond bedraagt minimaal 300 millimeter terwijl de hoogte van de afvoerband 3300 millimeter bedraagt.

De zijwanden van de voedingsbunker klappen hydraulisch in en uit. Dit systeem beperkt tevens de transporthoogte. Op de machine zit standaard een zijafvoerband voor afgezeefd zand die hydraulisch wegklapt.

De laadkraan is radiografisch te bedienen

Reageer op dit artikel