nieuws

Toegang tot ww wordt steeds lastiger

bouwbreed Premium

den haag – De Tweede Kamer gaat in meerderheid akkoord met een wetsvoorstel om de toegang tot de ww moeilijker te maken. De regeringspartijen CDA, VVD en D66 steunen het idee.

Dat betekent dat alleen werknemers die 39 van de laatste 52 weken hebben gewerkt straks nog in aanmerking komen voor een werkloosheidsuitkering. Nu is dat nog 26 van de laatste 39 weken.

Of het wetsvoorstel ook daadwerkelijk van kracht wordt, is nog niet helemaal zeker. De Kamer wil eerst wachten op een advies van de Sociaal Economische Raad (SER) over de ww, dat voor 1 april binnen moet zijn. Maar als dat SER-advies geen goede alternatieven bevat voor de ingreep, dan zal het wetsvoorstel in de loop van het jaar nog in werking treden, aldus minister De Geus van Sociale Zaken.

De vakcentrale FNV zegt dat de onderhandelingen in de SER moeizaam verlopen. Volgens bestuurder T. Heerts zijn er “knelpunten rond de hoogte en duur van de uitkering, maar ook rond het ontslagrecht en de bijstand voor ouderen”.

De bonden willen dat iedereen in de eerste maanden van werkloosheid een uitkering krijgt van meer dan 70 procent van het laatstverdiende loon. Na verloop van tijd zou de uitkering verlaagd moeten worden.

Reageer op dit artikel