nieuws

Terugbrengen water in Breda lijkt minder duur

bouwbreed

BREDA – Het heropenen van de gedempte haven in Breda en de aanleg van de stadsrivier de Mark zou wel eens een stuk goedkoper kunnen uitpakken dan de 29,5 miljoen euro die de gemeente ervoor heeft gereserveerd, zo blijkt uit de aanbesteding.

Zeven aannemers hebben een bieding neergelegd. Rasenberg Wegenbouw/Strukton Betonbouw zit naar eigen zeggen het laagste met een bedrag van bijna 8,8 miljoen euro. De gemeente Breda wil dat niet bevestigen. “Het is nog geen gelopen race”, zegt een woordvoerder. De verantwoordelijke wethouder A. Arbouw wil eerst de laagste biedingen goed laten doorrekenen voordat hij begin volgende week het college en de raad verder informeert. Volgens zijn woordvoerder is het daarom voorbarig nu al te concluderen dat het terugbrengen van water in de binnenstad veel goedkoper is dan de begrote 29,5 miljoen euro. In dat bedrag zitten volgens haar behalve de in het bestek omschreven werkzaamheden immers nog veel meer kosten, zoals voorbereidende werkzaamheden en btw. De gunning zal nog enkele weken op zich laten wachten.

Vlak voordat de aanbesteding van start ging, discussieerde de Bredase politiek eind vorig jaar nog op de valreep over de manier waarop het project moet worden uitgevoerd. Met name de oppositiepartijen wilden nog eens goed kijken of het niet haalbaar was om toch een stromende en wat natuurlijke rivier aan te leggen in plaats van de kunstmatige variant waarvoor uiteindelijk uit kostenoverwegingen is gekozen. Dat voorstel haalde het niet. Volgens de toenmalige wethouder J. Niederer zou een variant met natuurlijk stromend water nog eens 11,5 miljoen euro duurder zijn en 1,5 jaar vertraging opleveren.

Reageer op dit artikel