nieuws

Steeds vaker incidenten bij onverwacht werk aan spoor

bouwbreed

den haag – Onverwachte reparaties aan het spoor brengen grote risicos met zich mee doordat spoorbeheerder ProRail en onderaannemers te weinig veiligheidsmaatregelen nemen. Dat stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

“Bij storingswerkzaamheden aan het spoor vindt geen werkvoorbereiding plaats en worden onvoldoende veiligheidsmaatregelen getroffen”, aldus een toelichting van de Onderzoeksraad voor veiligheid, de voormalige Raad voor de Transportveiligheid.

De kritiek komt erop neer dat bij onverwachte reparaties vaak wordt gekozen de treinen te laten doorrijden. Dat leidt geregeld tot onveilige situaties.

De spoorbeheerder zegt in een reactie de veiligheid boven alles te stellen. Als het nodig is, wordt een traject afgesloten voor treinverkeer, lichtte een woordvoerder toe. ProRail gaat met de aannemers kijken of de veiligheid bij ongepland onderhoud verder kan worden verbeterd.

De Onderzoeksraad onderzocht een dodelijk ongeval in 2002 op een overgang bij Veenendaal. Een trein botste op een auto, waardoor de bestuurder omkwam.

Twee monteurs die aan het spoor werkten, hadden per ongeluk de overweg uitgeschakeld. Daardoor bleef deze openstaan toen er een trein aankwam. Tijdens de werkzaamheden waren geen veiligheidsmaatregelen getroffen en de treinen reden gewoon door. De raad vindt dat de veiligheidszorg van ProRail, de organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer van de railinfrastructuur, zodanig moet zijn dat vergissingen niet dergelijke gevolgen kunnen hebben.

Volgens de raad worden bij onverwachte storingen, zoals bij Veenendaal, monteurs erop uitgestuurd en moeten ze zonder hulp de reparatie uitvoeren. “Een vangnet om fouten op te vangen, ontbreekt.” De organisatie constateert steeds vaker incidenten bij onverwachte werkzaamheden aan het spoor. Vergissingen van monteurs mogen niet tot ongelukken kunnen leiden.

ProRail moet er daarom voor zorgen dat de veiligheid bij het verhelpen van storingen even groot is als bij het stilleggen van het treinverkeer.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels