nieuws

Speelse gevel voor stadion Euroborg

bouwbreed Premium

groningen – Ronde aluminium ramen vormen een speels element in de gevel van het nieuwe voetbalstadion Euroborg in Groningen. Zij geven het complex een aparte uitstraling. Aan de buitenkant is nauwelijks te zien dat het een sportstadion betreft.

De 456 ronde ramen worden gemaakt door Van Campen Aluminium in opdracht van de hoofdaannemer voor de gevels Rollecate.

De ronde ramen hebben een diameter van 1280 millimeter. Het zijn deels tuimel- en deels vaste ramen. De aluminium kozijnen worden rechtstreeks in de prefab betonelementen geproduceerd. Ook de raamstroken in de gevels worden geprefabriceerd. Daarmee wordt de engineering van de aannemer minder belast en is uiteraard ook door een hogere montagesnelheid de bouwtijd korter.

De ramen worden voorzien van een tweelaagse lichtgrijze poedercoating. De vakvulling is zonwerend isolerend glas. De ramen hebben een wind- en waterdichtheid van 1000 pascal. Ze zijn gefabriceerd onder VMRG-garantie en SKG-certificatie.

Het multifunctionele stadion gaat niet alleen de voetbalclub FC Groningen huisvesten, maar ook een supermarkt, een onderwijsinstelling, kantoren, winkel, appartementen, een casino, een bioscoop, een fitnesscentrum en horecavoorzieningen. Er komt ruime parkeergelegenheid op aangrenzende buitenterreinen en in een tweelaagse parkeergarage die in een ring om het op een terp gebouwde eigenlijke stadion ligt. Hier is plaats voor duizend auto�s. Jaarlijks worden meer 3 miljoen bezoekers verwacht.

Aannemer van het project is de bouwcombinatie Euroborg VOF, bestaande uit Ballast Nedam, BAM en Volker Wessels. Architect is Wiel Arets uit Maastricht.

Eind dit jaar is de oplevering van het stadion. De andere onderdelen worden daarna gefaseerd opgeleverd. De officiële opening is voorjaar 2006.

Reageer op dit artikel