nieuws

Sparen op onderhoud met kunststof damwandplank

bouwbreed

opheusden/buurmalsen – Een goedkope duurzame oplossing die het milieu niet schaadt. Zo vat salesmanager Henry Hoekman van Profextru de voordelen samen van de kunststof damwandplanken die de fabrikant uit Hardenberg onder de merknaam ProLock op de markt brengt. De beschoeiing is gemaakt uit hoogslagvaste kunststof en is bevestigd met palen uit onbehandeld Europees naaldhout. ProLock is bedoeld voor onder meer kanalen, rivieren en jachthavens.

Langzaamaan krijgen de kunststof damwandplanken meer belangstelling. Gemeenten, provincies en Rijkswaterstaat lieten er intussen al projecten mee uitvoeren. Rivierenland is het eerste waterschap dat de profielen inmiddels in drie projecten gebruikt. Bijvoorbeeld in Buurmalsen waar aannemer Huub Verlouw uit Ammerzoden tweemaal 45 meter ProLock aanbrengt langs de in/uitlaat van een gemaal. Eerder legde hij in Opheusden 150 meter damwand aan langs een steil talud aan de Linge. Met ProLock kunnen de waterschappen aanmerkelijk sparen op het onderhoud aan hun oevers, vindt Hoekman. Hij rekent voor dat het systeem ongeveer de helft goedkoper is dan beschoeiingen met stalen damwanden en ruim 30 procent goedkoper dan oeverbeschermingen uit hout met een FSC-keur.

Profextru levert de profielen direct aan de afnemers. Voor de verwerking adviseert en begeleidt de aannemers op de locatie. Het beste resultaat ontstaat volgens hem wanneer het scherm tegelijk met de steunpaal de grond in gaat. Aannemers kunnen bij de producent uit Hardenberg een heimal huren waarmee de damwand gegarandeerd recht de grond ingaat. Deze gording is 6 meter lang en rust op een tijdelijke paal. De fabrikant bouwt momenteel een 10 meter lange uitvoering. Afhankelijk van de grootte van het trilblok kunnen twee palen en twee schermen tegelijk in de grond worden gedreven. En afhankelijk van de ondergrond kan de aannemer tot zo�n 100 meter scherm per dag aanleggen.

De palen zijn van onbehandeld Europees naaldhout en steken tot over de kop in het water zodat er geen zuurstof bij kan en ze niet kunnen rotten. In theorie kunnen ook kunststof palen worden gebruikt. In de praktijk zullen die bij een hogere kering vaak doorbuigen. Een stalen kern ondervangt dat probleem maar maakt de paal duur. De profielen kunnen ook met een stalen buis of een betonnen paal worden verankerd. Al die materialen vallen evenwel duurder uit dan hout. De palen geven de constructie sterkte en stevigheid; het scherm keert de grond. Hoekman adviseert het systeem voor al dan niet verankerde droge en natte grondkeringen tot 3,90 meter. Lichtere constructies kunnen zonder palen toe.

Het scherm gaat maar voor een klein deel de grond in. Dat spaart op materiaalkosten. De afzonderlijke planken waaruit het scherm wordt opgebouwd vormen door middel van een slotsysteem één geheel. Het slot houdt de planken goed in positie; gordingen zijn meestal niet nodig. Op specificatie zet de fabrikant de profielen onder een hoek. Grof genomen hebben de planken de vorm van het omega-teken waarvan de ruimte tussen de pootjes met een sluitprofiel kan worden afgesloten. Voor het afwerken van de bovenkant biedt Profextru een deksloof met een antislipprofiel en een ronding met ruimte voor eventuele bekabeling. Deze sloof kan ook op stalen en houten damwanden worden gebruikt.

De Hardenbergse producent liet ingenieursbureau Tauw uit Deventer een rapport opstellen over de kenmerken van de kunststof damwand. Profextru laat elke offerte voor een beschoeiing doorrekenen. Halverwege mei brengt de producent onder de merknaam Multilock een variant van ProLock op de markt. Dit beschoeiingsmateriaal is bedoeld voor keringen tot een hoogte van 1,50 meter.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels