nieuws

Smink protesteert tegen strengere milieueisen

bouwbreed

amersfoort – Smink Afvalverwerking is bij de Raad van State in verweer gegaan over de nieuwe milieuvergunning van de Provincie Utrecht. Het bedrijf verzet zich tegen de strengere administratie-eisen, omdat dit volgens Smink een onwerkbare situatie oplevert.

Volgens de nieuwe vergunning moet dagelijks geregistreerd worden hoeveel afval er op het terrein ligt. “Dat is in de praktijk ondoenlijk”, zegt D. Story, directeur afvalverwerking bij Smink. “Bij op- en overslag van bijvoorbeeld groenafval verdwijnen stoffen door verdamping en afbraak. Hoe kun je dit nu registreren?”

Volgens Story is de oplossing om een nulmeting te doen. “Als je vaststelt dat op dag x tienduizend ton groenafval is binnengekomen, kun je bij het wegrijden ervan vaststellen wat er verdwenen is. Dat zal de ene keer 2.000 ton zijn, de andere keer 5.000 ton. Na verloop van tijd weet je dan wat het gemiddelde is.”

Volgens een woordvoerder van de Provincie is het Smink�s goed recht om in beroep te gaan, maar houdt de provincie vast aan de landelijke richtlijnen die hiervoor zijn. “De nieuwe vergunning aan Smink is niet uniek. Alle afvalverwerkingsbedrijven moeten hieraan voldoen.” Uitspraak van de Raad van State volgt binnen enkele weken.

Marjolein de Leeuw

Reageer op dit artikel