nieuws

Ruimtewinst voor woning door ondertoppen

bouwbreed

eindhoven – Als optoppen niet lukt, valt ondertoppen te overwegen. Het omhoog vijzelen van een woning om in de vrijgekomen ruimte een etage te bouwen, kan een alternatieve manier van renoveren zijn. Ook verzakkingen zijn op deze manier te herstellen.

Een laag bovenop een bestaande woning aanbrengen – optoppen – is inmiddels een gangbare methode om de inhoud van een gebouw te vergroten. In de praktijk is het net zo goed mogelijk om een gehele woning op te tillen en eronder een extra woonlaag te creëren. Donk Vijzel- & Funderingstechniek uit Eindhoven heeft de methodiek van ondertoppen voor het eerst in Duitsland gebruikt. Daar werd een gedeelte van een steenfabriek omhoog gevijzeld toen door een ontwerpfout de toegangspoort te klein was. Daarna paste Donk het ondertoppen onder meer toe bij een woning in Rotterdam.

Eerst kreeg de woning een nieuwe vloer van gewapend beton. Door vooraf aangebrachte gaten bracht Donk nieuwe funderingspalen aan. Dit gebeurt in kleine stappen, door met behulp van een hydraulische pers buizen van een meter lengte in de grond te drukken en daar telkens een nieuw stuk op te lassen. In Rotterdam ging het om dertien buizen, die uiteindelijk 17 tot 20 meter de bodem in gaan. Nadat de buizen zijn volgestort met beton worden er dikwandige pijpstukken bovenopgelast, tot de gewenste verhoging is bereikt. Bovenop elke buis komen vier trekstangen te zitten, die vast zitten onder de betonvloer. De hydraulische pers bovenop elke buis trekt vervolgens aan de trekstangen millimeter voor millimeter de woning omhoog.

“Dezelfde techniek gebruiken we om verzakte woningen omhoog te vijzelen”, vertelt directeur Oskar Pudelko, “zo zijn we momenteel in Dortmund bezig om een oud herenhuis recht te zetten. De afmetingen van de 200 tot 300 ton wegende woning zijn 17,5 bij 17,5 meter, de scheefstand is 43 centimeter, je valt bijna omver. Het wachten is nog op groen licht van de verzekering. We hebben de vijzels alvast op de juiste plekken klaargezet.”

Reageer op dit artikel