nieuws

Rood kan mooi zijn, als het maar niet verkleurt naar roze

bouwbreed Premium

utrecht – De rode kleur van het geluidsscherm The Wall langs de snelweg A2, staat opnieuw ter discussie.

De kleur zelf is goedgekeurd, maar de welstandscommissie wil dat architect Fons Verheijen de duurzaamheid van het rood garandeert. Zo niet, dan trekt ze haar goedkeuring voor de kleur in.

Volgens secretaris J. van Haaften van de welstandscommissie, stelt de commissie vraagtekens bij de kleurechtheid van het rood over een langere periode. “Rood is een zwakke kleur en verkleurt sterk naarmate het veroudert. De commissie wil de garantie dat het scherm ook over vijftien jaar nog mooi rood is.”

Voor de geluidswal stelt her architectenbureau beplating voor van rode pdf-coalting met een clearcoating waarin micadeeltjes zijn verwerkt voor een metallic glans. Architect Verheijen van bureau Verheijen Verkoren Knappers De Haan (VVKH) uit Leiden: “Om te vermijden dat rood na vijftien jaar roze is, hebben we een aantal hightech oplossingen gevonden afkomstig uit de auto-industrie. Door middel van onderzoeken moeten we alleen nog aantoonbaar maken dat het rood niet zal verkleuren.”

Emailbeplating

Verheijen heeft inmiddels rapporten en onderzoeksmateriaal uit Florida beschikbaar, waar sinds zeven jaar een proef van het gevelsysteem loopt. “Gezien de dagelijkse felle zon die daar schijnt, zijn de resultaten overtuigend, aldus Verheijen.

De opvallende gevelbeplating van The Wall stond al eerder ter discussie. VVKH was aanvankelijk uitgegaan van rode emailbeplating. Bij een proefopstelling bleek echter dat er tussen de platen onderling te veel kleurverschil bestond, zodat het een dambordeffect kreeg.

Reageer op dit artikel