nieuws

Rijksmuseum in actie voor hoofdentree in onderdoorgang

bouwbreed Premium

AMSTERDAM – De uit Spanje overgevlogen architecten Cruz en Ortiz, rijksbouwmeester Crouwel en oud-burgemeester Patijn weten één ding zeker: nog nooit is er zon geweldig verbouwingsplan voor het Rijksmuseum gemaakt.

Stadsdeel Oud-Zuid moet zich volgens hen meer rekenschap geven van het onschatbare culturele belang van het museum.

Het Rijksmuseum is gisteren een grote reddingsactie begonnen voor de handhaving van de hoofdentree in de onderdoorgang. Met bouwmateriaal is exact aangegeven waar de trap, de lift en de roltrappen naar het benedenplein komen. Dan blijft er voor fietsers aan weerszijden van de passage minimaal tweemaal 3 meter over. En voor de voetgangers, inclusief de museumbezoekers, is tweemaal 2,53 meter beschikbaar. Wel staan er pilaren in de weg. Bovendien is de onderdoorgang straks geen donkere tunnel meer. Door de binnenhoven aan weerszijden van de passage te openen ontstaat een lichte ruimte.

Crouwel komt bijna woorden tekort bij zijn veroordeling van de halsstarrige houding van het stadsdeel. “De architecten maken een bijzonder stadsplein in het hart van het museum mogelijk. Er gaat niets af. Er komt alleen maar bij.”

De suggestie van het stadsdeel de ingang naar de achterzijde te verplaatsen is volgens hem een aanslag op het verbouwingsplan. “Er is eenzijdige belangstelling voor het belang van fietsers en voetgangers. Aan de waarde van het museum wordt voorbijgegaan.”

Stadsdeel Oud-Zuid neemt in mei een definitief besluit over de bestemming van de onderdoorgang. Maar volgens zakelijk directeur Jan Willen Siebergh is vertraging nu al onvermijdelijk. Hij verwacht dat het Nieuwe Rijksmuseum pas in 2009 de deuren zal openen.

Reageer op dit artikel