nieuws

Raad van Arbitrage wil sneller werken

bouwbreed

utrecht – De Raad van Arbitrage voor de Bouw wil vooral kleinere zaken in de toekomst sneller afhandelen. Dat zegt mr. P. Lampe, de nieuwe voorzitter van het arbitrage-instituut. De geschillenbeslechter wordt vaak bekritiseerd om zijn langdurige procedures.

“Partijen moeten goed nadenken voordat ze een procedure bij de Raad beginnen. Is het eenmaal zo ver gekomen, dan moet de zaak ook in een snel tempo worden afgehandeld”, licht Lampe zijn visie toe. Momenteel wordt één op de drie zaken binnen één jaar afgerond. In 2000 lag die verhouding nog precies andersom. Toen werd nog 60 procent van de zaken in één jaar afgerond.

Bij het nastreven van zijn ambitie wordt Lampe beperkt door de twistende mensen zelf, zo benadrukt de bestuurder. “Soms zijn partijen er op uit de procedure te rekken. Daar kan de Raad niets aan doen”, licht hij het dilemma van de arbiters toe.

Een ander probleem is dat zaken vaak bij de Raad worden aangemeld, maar dat partijen vervolgens in goed en soms langdurig overleg naar een oplossing zoeken. Hierdoor worden geschillen lange tijd bij de Raad in dossier gehouden terwijl er niets gebeurt. Lampe: “Zulke zaken vervuilen onze statistiek.”

De duur van de procedures wordt ook beïnvloed door de complexiteit van de zaken. Omdat projecten steeds groter worden en er dus ook steeds meer geld is gemoeid bij geschillen, moeten zaken goed worden uitgezocht. Daarbij stellen onderzoeksbureaus soms lijvige rapporten. En zulk gedetailleerde en technische onderzoeken kosten nu eenmaal veel tijd.

De afgelopen tien jaar is het aantal zaken dat bij het Utrechtse instituut werd aangespannen onder invloed van de groeiende bouwproductie gestegen. Tien jaar geleden handelde het instituut jaarlijks zo�n 750 zaken af. Momenteel ligt dat aantal met 1185 geschillen 60 procent hoger. De meer dan duizend procedures die als gevolg van de parlementaire enquête naar fraude in de bouw bij de Raad zijn gestart, worden in deze cijfers niet meegeteld.

Reageer op dit artikel