nieuws

Paramaribo broedt op ontwikkelingsplan

bouwbreed Premium

paramaribo – Nog voor het einde van dit jaar moet er een stadsontwikkelingsplan liggen voor Paramaribo. De kosten voor het opzetten hiervan worden gedragen door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), terwijl deskundigen van de gemeente Antwerpen zullen assisteren. Paramaribo is in de afgelopen decennia flink uitgebreid, vooral op ad hoc-basis. Er staan nu woonwijken en industriegebieden, […]

paramaribo – Nog voor het einde van dit jaar moet er een stadsontwikkelingsplan liggen voor Paramaribo. De kosten voor het opzetten hiervan worden gedragen door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), terwijl deskundigen van de gemeente Antwerpen zullen assisteren.

Paramaribo is in de afgelopen decennia flink uitgebreid, vooral op ad hoc-basis. Er staan nu woonwijken en industriegebieden, waar de infrastructuur niet op berekend blijkt. Bestemmingsplannen ontbreken, vergunningen om te bouwen zijn aan de rand van Paramaribo vaak niet nodig waardoor er een enorme wildgroei is ontstaan.

Ook is er geen rekening gehouden met onder meer de afwatering, energievoorziening, milieu en het openbaar vervoer. De gevolgen zijn desastreus. Het verkeer in de 275.000 inwoners tellende stad is een chaos, complete woonwijken zijn regelmatig verstoken van elektriciteit en water, straten staan in de regentijd meer dan eens onder water.

Het ministerie van Openbare Werken wil daar de komende jaren verbetering in brengen. Als eerste aanzet wordt het nu op te stellen stadsontwikkelingsplan gezien. Daarin moet worden aangegeven hoe de bestaande problemen kunnen worden opgelost en hoe Paramaribo zich in de toekomst verder kan ontwikkelen zonder het milieu en het cultureel erfgoed aan te tasten.

Reageer op dit artikel