nieuws

Orderpak Volker Wessels groeit met 773 miljoen

bouwbreed

rotterdam – Volker Wessels is het jaar gestart met 773 miljoen euro meer aan opdrachten dan begin 2004. Dat blijkt uit de jaarcijfers van het op één na grootste bouwconcern van Nederland.

Bij het binnenhalen van nieuwe opdrachten waren de Rotterdammers vooral succesvol in het segment Infra. De portefeuille groeide van anderhalf miljard naar 2 miljard euro. De meeste omzet die in het verschiet ligt, komt uit de hoek van bouw en vastgoed: 2,1 miljard euro. Vorig jaar was de portefeuille gevuld met 300 miljoen euro minder aan opdrachten.

Van de nieuwe orders haalde Volker Wessels vorig jaar voor 3 miljard euro uit het binnenland, 400 miljoen meer dan in 2003. De omvang van de Europese portefeuille exclusief Nederland nam met 38 procent toe tot 1,1 miljard euro. Buiten Europa heeft de onderneming contracten bemachtigd ter waarde van 178 miljoen euro.

Topman H. Hazewinkel kijkt op 2004 terug als een bijzonder jaar. Veel aandacht ging uit naar de veranderde marktomstandigheden. Als antwoord kwam het concern met een aantal nieuwe bedrijfsconcepten. De aanpassing van de capaciteit ging ten koste van het vertrek van enkele honderden medewerkers. Aan transparantie heeft het concern ingeboet. Na het verlaten van de beurs geeft Volker Wessels nog maar mondjesmaat een toelichting op de jaarcijfers.

Consolidatie

De bedrijfsopbrengsten stegen met 400 miljoen tot 3,9 miljard euro. Van de groei komt 282 miljoen euro uit de consolidatie van vorig jaar overgenomen bedrijven. Belangrijke aanwinsten waren Fitzpatrick, Ciris Electronic Systems en Gabriel Contractors. Fitzpatrick richt zich in het Zuid-oosten van Engeland op zowel het onderhoud van verkeerswegen en betonbouw als utiliteitsbouw en beheerstaken. Gabriel heeft eveneens Britse wortels en werpt zich op meerjarige onderhoudscontracten voor de wegen in en nabij Londen. De Belgische onderneming Ciris specialiseert zich in verkeersinstallaties.

Met een bedrag van 2,1 miljard euro stegen de inkomsten uit de infrastructuur tot 52 procent van de opbrengsten. Het aandeel van bouw en vastgoed daalde met 3 procent tot 1,6 miljard euro. De inbreng van Nederland in de bedrijfsinkomsten zakte met 8 procentpunten terug tot 72 procent, goed voor bijna 3 miljard euro. Het Europese buitenland rukte op tot een aandeel van bijna een kwart (1 miljard euro).

De nettowinst van Volker Wessels over 2004 ligt met een bedrag van 62,1 miljoen euro een fractie boven het niveau van 2003. Een bijzondere last van 23,4 miljoen euro werd genomen vanwege mededingingsboetes. In 2003 werd voor datzelfde doel al 19,4 miljoen euro opzij gelegd.

De winst voor interest en belastingen bij Volker Wessels komt vrijwel geheel uit Nederland: 119 miljoen euro. Het Europese buitenland leverde per saldo een verlies van 2 miljoen euro op. Het geld werd vooral verdiend in bouw en vastgoed (71 miljoen euro) en infra (56 miljoen euro).

Reageer op dit artikel