nieuws

Opruimplicht bouwers moet vandalisme voorkomen

bouwbreed

den haag – Om vandalisme langs het spoor en bij bruggen en viaducten te voorkomen, is een opruimplicht voor aannemers met een boetesysteem te overwegen. “Goede afspraken verdienen de voorkeur, maar als daar te laks mee wordt omgegaan, zie ik geen andere oplossing.”

Dat zegt CDA-kamerlid E. van Heijum naar aanleiding van het laatste incident, waarbij vanaf een viaduct over de A10 bij Amsterdam een steen door de voorruit van een vrachtwagen is gegooid.

De risicovolle plekken waar vandalen kans kunnen zien automobilisten of treinmachinisten in gevaar te brengen worden momenteel door Rijkswaterstaat in kaart gebracht. De risicoanalyse is halverwege deze maand afgerond.

Stap twee is volgens Van Heijum een systeem van goede afspraken met bouwers over het opruimen van bouwmaterialen, puin en gereedschappen. Een brief hierover van de minister aan de Tweede Kamer verwacht hij een dezer dagen.

Na het stoeptegelincident met dodelijke afloop begin dit jaar op de A4 bij Rijswijk, hebben zich al veertien andere voorvallen voorgedaan. Toen Van Heijum deze week werd geconfronteerd met het feit dat bij het viaduct over de A4, nog steeds bouwpuin rondslingert, en de situatie niet verbeterd bleek te zijn, was hij geschokt. “Goede afspraken verdienen de voorkeur, een opruimplicht is natuurlijk een paardenmiddel, maar als blijkt dat afspraken met bouwers na inspectie en evaluatie niets opleveren en het probleem na ettelijke voorvallen nog niet serieus wordt opgepakt, zie ik geen andere oplossing.”

Van Heijum onderstreept dat het rondslingerende bouwmateriaal niet de oorzaak is van het probleem. “We hebben hier te maken met zeer kwalijk te nemen gedrag van vandalen die aanslagen plegen op mensenlevens, maar als wij de randvoorwaarden kunnen scheppen dit soort voorvallen te voorkomen, moeten we dat niet meer nalaten.”

Een wetsvoorstel omtrent dit punt ligt nog niet klaar, maar het heeft, vindt Van Heijum, een hoge urgentie en hij ziet er persoonlijk op toe dat het breed wordt opgepakt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels