nieuws

Onderzoek naar aanbesteding parlementsgebouw

bouwbreed Premium

brussel – De Europese Commissie stelt een onderzoek in naar het overtreden van de EU aanbestedingsregels bij de aanbesteding van het Schotse parlementsgebouw in Edinburgh.

Brussel heeft de Britse regering in Londen om opheldering gevraagd waarom bij de aanbesteding van het Schotse parlementsgebouw “ernstige inbreuken op de voorschriften kennelijk zijn toegelaten”. Als Londen geen goede uitleg geeft, dan kan de Commissie de Britse autoriteiten voor het Hof van Justitie in Luxemburg dagen.

Het zogenaamde Holyrood-project in de Schotse hoofdstad wordt al vanaf de eerste plannen eind jaren negentig achtervolgd door tegenslag. Het gebouw is vorig jaar eindelijk opgeleverd, maar dat was vier jaar te laat. Bovendien zijn de bouwkosten in die tijd ruim vervijfvoudigd.

Tijdens de aanbestedingen in 1999 werden het Spaanse architectenbureau Miralles en het Britse bouwbedrijf Bovis Lend Lease geselecteerd. Het laatste bedrijf was eerst van de short list verwijderd maar keerde daarop terug na een goed woordje van een hoge ambtenaar en werd uiteindelijk ook uitverkoren. Concurrent Robert McAlpine, dat de slag in die laatste fase verloor, heeft inmiddels zelf via de rechter schadevergoeding geëist.

De commissie wil onder meer weten waarom Miralles werd uitgekozen hoewel het bureau niet voldoende zekerheid had om zelfs maar de inschrijvingskosten te dekken. Miralles kreeg de steun van de Schotse politiek nadat hij was afgewezen door de toenmalige projectleider. Daarnaast vraagt Brussel waarom de bieder met de hoogste inschrijvingsprijs, Bovis, uiteindelijk toch de opdracht kreeg.

De commissie stelt daarbij “bezorgd te zijn over de manier waarop de Britse regering via de staatssecretaris voor Schotland een tenderprocedure voor de keus van de architect uitvoerde”. De procedure rond het parlementsgebouw is al uitgebreid onderzocht door een Schotse rechter, die in zijn rapport felle kritiek leverde op de gang van zaken.

Reageer op dit artikel