nieuws

Nieuw leven voor kasteel Nederhemert

bouwbreed

nederhemert-zuid – Na 4,5 jaar restaureren legt de Vlijmense bouwonderneming De Bonth van Hulten de laatste hand aan kasteel Nederhemert in Nederhemert-Zuid. Het kasteel wordt 5 april opgeleverd, waarop Koningin Beatrix het monument op 15 april officieel opent en daarmee het Jaar van het Kasteel inluidt.

Het oudste gedeelte van het kasteel, daterend uit 1280 (foto rechtsboven), heeft zich, zoals architect Walter Kramer het verwoordt, “tegen de wijzers van de klok ontwikkeld” en heeft jarenlang dienstgedaan als ruim kasteelachtig woonhuis met hoge glazen puien. Een telecombedrijf wordt per 1 juli de nieuwe huurder van deze ruimte, die ook zal dienen als trouwlocatie en representatiegedeelte.

Niet alles van het laatste grote �oorlogsslachtoffer� is hersteld en opnieuw opgebouwd nadat de Stichting Vrienden der Gelderse Kasteelen in 1962 eigenaar werd. Grote delen van het monument en het terrein met ophaalbruggen en grachten hebben het in 1944 moeten ontgelden en zijn verwoest nadat het kasteel zo�n drie dagen in brand heeft gestaan. Wel zijn enkele overblijfselen geconsolideerd en gedocumenteerd, zoals de funderingsresten van een voormalige hoektoren (foto rechtsmidden).

De overwelfde traptoren (foto rechtsonder) is de hoofdentree van kasteel Nederhemert, waarin de afgelopen jaren heel wat tevoorschijn is gekomen. “Het was natuurlijk één grote geblakerde toestand, maar onder de brandsporen hebben we muurschilderingen ontdekt en er is zelfs een hele kapel tevoorschijn gekomen.”

De restauratie, die circa 6 miljoen euro kostte, was overigens een perfecte leerlingbouwplaats. Kramer is erg te spreken over de bijdrage van de twaalf leerlingen van het Willem I-college uit �s Hertogenbosch. “Alle lof.”

De enorme loods die De Bonth van Hulten op het kasteelterrein heeft gebouwd (foto boven) maakte dat het één grote bouwlocatie werd. “Extra interessant voor de leerlingen”, zegt Kramer. “Zo zijn in de loods de uitslagen van de kapconstructie op ware grootte gemaakt. Normaal gebeurt dat op de werkplaats van het bouwbedrijf.”

Reageer op dit artikel