nieuws

Niet meer weg te denken uit West

bouwbreed

Ruim vijftig jaar is Janssen de Jong actief op Curaçao. De tiende aannemer van Nederland raakte in de jaren vijftig verzeild op het eiland na een mislukt avontuur op Haïti. Het bedrijf, toen nog in handen van de families Janssen en De Jong had daar een werk aangenomen omdat de wegenbouwsector in eigen land in […]

Ruim vijftig jaar is Janssen de Jong actief op Curaçao. De tiende aannemer van Nederland raakte in de jaren vijftig verzeild op het eiland na een mislukt avontuur op Haïti. Het bedrijf, toen nog in handen van de families Janssen en De Jong had daar een werk aangenomen omdat de wegenbouwsector in eigen land in een diep dal verkeerde.

Het werk liep uit op een drama, waarop de mannen van Janssen de Jong Haïti vaarwel zegden en 800 kilometer zuidelijker neerstreken op Curaçao. Daar leverde de in aanbouw zijnde raffinaderij van Shell voldoende werk op. In 1953 volgde de eerste echte bouwopdracht: de bouw van luchthaven Hato.

Inmiddels is Janssen de Jong niet meer weg te denken uit �de West�. Met een jaaromzet van rond 40 miljoen euro en vierhonderd werknemers op Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Bonaire, is ze de grootste bouwer van de Antillen. Groter dan bijvoorbeeld Koop Tjuchem en KWS, dat vorig jaar betrokken raakte bij een corruptieschandaal en als gevolg daarvan flink wat marktaandeel moest inleveren.

De Caribische divisie van Janssen de Jong bestaat uit zeven ondernemingen: CWM (wegenbouw), HCCC (civiel en waterbouw), ontwikkelaar Eigen Woning Plan, Mijnmaatschappij Curaçao en betonfabriek Brievengat op Curaçao; BWM Infrastructuur op Bonaire en wegenbouwbedrijf Windward Roads op Sint-Maarten.

Onlangs zijn daaraan toegevoegd de Arubaanse Wegenbouw Maatschappij AWM en bouwbedrijf Albo, eveneens actief op Aruba. Met de overnames lijfde Janssen de Jong nog eens tweehonderd werknemers en een kleine 10 miljoen euro aan omzet in. Dankzij de acquisities kon de omzet van een jaar eerder gehandhaafd blijven, op ongeveer 44 miljoen euro. Dat is een kleine 15 procent van de bedrijfsopbrengsten van de totale groep, in 2004 330 miljoen euro groot.

Volgens financieel-directeur Pieter van Gulik wordt op de Caribische activiteiten momenteel “een bescheiden winst” geboekt. “Het is hier geen boterham met honing, maar met een simpel plakje kaas. Niet alle bedrijven maken winst, maar onderaan de streep houden we wel over.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels