nieuws

Natuuraanleg Limburg verlaagt waterpeil

bouwbreed Premium

venlo – De aanleg van nieuwe natuur rond Venlo verlaagt het waterpeil van de Maas meer dan aanvankelijk werd gedacht. Dat komt omdat er meer natuur wordt aangelegd: niet 250 hectare, maar 860 hectare. De Maas zakt daardoor niet met 25, maar met zo�n 70 centimeter. De natuuraanleg is bedoeld om de Maas bij hoog […]

venlo – De aanleg van nieuwe natuur rond Venlo verlaagt het waterpeil van de Maas meer dan aanvankelijk werd gedacht. Dat komt omdat er meer natuur wordt aangelegd: niet 250 hectare, maar 860 hectare. De Maas zakt daardoor niet met 25, maar met zo�n 70 centimeter.

De natuuraanleg is bedoeld om de Maas bij hoog water meer ruimte te geven om overstromingen te voorkomen. Het project begon vijf jaar geleden en staat los van de Maaswerken. Het project wordt onder leiding van Venlo uitgevoerd door de stuurgroep Maascorridor, die deze week een eerste evaluatie uitvoerde en blij is met de behaalde resultaten: boven verwachting.

De natuuraanleg tussen Belfeld en Broekhuizenvorst voorziet in de afgraving van oevers en aanleg van geulen. De lagere waterstand is 40 kilometer stroomopwaarts tot voorbij Roermond merkbaar. In Roermond zakt het water met 6 centimeter.

De Limburgse statenfractie van het CDA wil dat een 9 kilometer lange de oude Maasarm wordt gereactiveerd, zodat die bij hoogwater kan vollopen. Zodoende komt er nog eens 250 hectare natuur bij, en wordt de stand van de Maas beneden Broekhuizen bij hoogwater zo�n 30 centimeter verlaagd.

Reageer op dit artikel