nieuws

Na enkellaags nu ook dubbellaags oud glas

bouwbreed Premium

Modern dubbellaags glas misstaat in oude monumenten. Het vlakke glas mist de karakteristieke reflecties van het enigszins oneffen klassieke glas, en past door de dikte ook niet goed in de bestaande kozijnen. Een combinatie van oud en nieuw heeft wél de juiste uitstraling.

AANHEF_SUB:octrooi

nummer: 1020845

houder: M. Trompert, Den Haag

uitvinder: M. Trompert

Nee, het lijkt directeur Trompert van Van Ruysdael Glas & Techniek niet erg zinnig om aandacht te besteden aan zijn tamelijk recente octrooi op een verticaal verschuifbaar raam. De daarin beschreven vinding is namelijk opgevolgd door een compactere versie, die inmiddels al op de markt is.

En nee, het daarvoor aangevraagde octrooi is nog niet officieel toegekend dus Cobouw kan die tekst niet krijgen. Je vraagt je af waarom niet, want het product was te zien op de Bouwbeurs en staat gewoon beschreven op de website van het bedrijf. Interessante informatie, maar helaas vormen voor de rubriek Octrooi met name octrooiteksten het uitgangspunt.

Heeft Trompert dan misschien een ander recent octrooi? Jazeker, een octrooi op goed isolerend enkellaags glas. Nee, hij weet zo gauw niet waar die tekst ligt, maar hij zal het registratienummer doormailen; dan valt het wel terug te vinden bij het octrooibureau. Helaas komt het octrooinummer niet, ook niet na een herinneringsmailtje.

Gelukkig is de tekst van het bewuste octrooi uiteindelijk toch te vinden bij het Bureau van het Industriële Eigendom in Rijswijk. En wel onder de titel �Vensterruit, venster voorzien van dergelijk vensterruit, werkwijze voor het vervaardigen van dergelijk vensterruit, en gebruik daarvan�.

Het gaat om een vensterruit met een gelaagde structuur van ten minste twee glasplaten, waarvan één plaat bestaat uit zogeheten klassiek glas dat op de ouderwetse manier is getrokken. De andere plaat of platen bestaan uit modern glas, gemaakt  volgens het in 1959 ingevoerde floatprocédé.

De simpelste uitvoering van de vensterruit bestaat uit twee glasplaten, gescheiden door een transparante harslaag of folie. Het getrokken glas komt aan de buitenzijde, het floatglas aan de binnenkant. Het getrokken glas komt uit het buitenland, want in Nederland wordt het niet meer geproduceerd.

Trompert ontwikkelde zijn gelaagde vensterruit voor gebouwen die dateren van voor 1950, oorspronkelijk voorzien van getrokken glas met een karakteristieke, licht oneffen structuur. De dunst leverbare warmte-isolerende uitvoering van het �Van Ruysdael glas� is 4,1 millimeter dik.

Een iets dikkere variant van 8 millimeter biedt extra veiligheid en geluidsisolatie. De website van het bedrijf spreekt over “oud glas, maar dan wel met prestaties die zich meestal kunnen meten met die van dubbele beglazing”. Het dunne glas is op dezelfde manier aan te brengen als enkelglas, in de bestaande houten kozijnen. Om ongewenste condensatie op koude geveldelen te voorkomen, is de standaard isolatiewaarde met opzet niet te hoog gekozen.

Het octrooi beschrijft ook een uitvoeringsvorm met twee glasplaten gescheiden door een met gas gevulde spouw. Ook in dit geval gaat het om een plaat klassiek en een plaat modern glas.

Hoewel de website van Van Ruysdael er (nog) geen aandacht aan besteedt, onthult Trompert dat ook deze dubbelglasvariant nu beschikbaar is. Zij het dan niet met gas, maar met een vacuüm tussen de glasplaten. De totale dikte is slechts 6 millimeter en de isolatiewaarde overtreft die van HR++-glas.

Reageer op dit artikel