nieuws

Monteur Fugro breekt records Mount Everest

bouwbreed

leidschendam/kathmandu – Arnold Coster waagt in mei een poging om als eerste Nederlander voor de tweede keer de top van de Mount Everest te bereiken. De ondernemende monteur van ingenieursbureau Fugro verrichtte vorig jaar op de 8850 meter hoge berg werelds hoogste sondering.

“Dankzij mijn tocht heeft Fugro niet alleen de diepste maar ook de hoogste sondering ter wereld op zijn naam staan. Bij het bodemonderzoek op zee gaan we tot ruim 2 kilometer diepte”, aldus de bergbeklimmer uit Capelle aan den IJssel.

Anders dan in 2004 benadert Coster (28) dit jaar �s werelds hoogste berg vanuit het Zuiden. Geen tocht dit keer vanaf de Tibetaanse hoogvlakte maar, precies als zijn beroemde voorganger Edmund Hillary in 1953, dwars door het ruige Nepal. In de halve eeuw tussen beide expedities is de reus aller reuzen – door de met tsunami�s gepaard gaande immense druk van het noordwaarts oprukkende Indiase continent – twee meter hoger geworden.

In de roerige bergstaat Nepal is de monteur van Fugro sinds zijn prestaties van vorig jaar heel wat bekender dan in eigen land. Coster baarde vooral opzien door als expeditieleider de 24-jarige Maya Sherpa op de 8201 meter hoge top van de lastige berg Cho Oyu te zetten. Nooit eerder had een vrouw dat doel bereikt. Na de geslaagde tocht verraste de wonderlijke stad Kathmandu Arnold Coster met talrijke persconferenties en feestelijkheden.

Om ruimte te maken voor zijn passie bergbeklimmen, zette Coster afgelopen herfst een streep onder het vaste dienstverband bij Fugro. Sindsdien huurt Nederlands grootste ingenieursbureau de technisch specialist in op projectbasis. Na zijn tweede beklimming van de Mount Everest gaat Coster dan ook weer met Fugro in zee om waar dan ook diep onder water peilingen uit te voeren voor de aanleg van kabels, leidingen of platforms. Als in Nepal de natte moesson het klimmen onmogelijk maakt, meldt de monteur zich weer in Leidschendam.

Reageer op dit artikel