nieuws

Minder verlies en meer omzet voor PontMeyer

bouwbreed

zaandam – Een licht dalend verlies en een kleine omzetgroei. Die resultaten boekte hout- en materialenleverancier PontMeyer over 2004, aldus de jaarcijfers van het bedrijf uit Zaandam.

“Het nettoresultaat van PontMeyer over 2004 bedroeg 6,5 miljoen euro negatief tegenover 7,8 miljoen euro negatief in 2003”, meldt PontMeyer. “Hetgeen overeenkomt met een verlies per aandeel van 2,32 euro.” Tegelijkertijd groeide de omzet met 2,4 procent van 372,6 naar 381,6 miljoen euro.

PontMeyer verwacht voor de eerste helft van dit jaar een gering marktherstel. Dat geldt voor nieuwbouw van woningen, onderhoud en renovatie. “Op de middellange en lange termijn zijn de vooruitzichten van PontMeyer gunstig”, aldus een toelichting van het bedrijf. De onderneming heeft vertrouwen in overheidsinitiatieven die een hogere bouwproductie tot gevolg moeten hebben. Het verwacht dat de bouw van woningen zal groeien tot 80.000 per jaar. En ook gaat PontMeyer er vanuit dat de onderhouds- en renovatiemarkt zal groeien. “De overcapaciteit en de daaraan gerelateerde prijsconcurrentie zal naar verwachting normaliseren bij een groter bouwvolume.”

Reorganisatie

Voorlopig is het echter nog niet zo ver en gaat PontMeyer verder op het reeds ingeslagen pad van reorganisatie. Kromp het personeelsbestand vorig jaar van 1417 naar 1326, dit jaar verdwijnen door reorganisaties nog eens twintig arbeidsplaatsen. Dat is een gevolg van een ingrijpen op de bewerkingsafdelingen binnen PontMeyer. Alleen bewerkingsafdelingen die een regionale functie hebben, blijven bestaan. Daarmee zet PontMeyer een eerder genomen initiatief voort. Vorig jaar werden bewerkingsafdelingen in Goes, Winschoten en Middelburg gesloten. Daarbij gingen negentig arbeidsplaatsen verloren.

“Met de effecten van de reorganisaties zal het kostenniveau over 2005 nog verder afnemen en zal dit bij marktherstel een positief effect hebben op het bedrijfsresultaat”, zo licht het bedrijf toe.

Een licht herstel was vorig jaar al te merken bij de drie groothandels van PontMeyer. Hier steeg de omzet met 15 procent vergeleken met 2003. De vestigingen sloten 2004 af met een positief bedrijfsresultaat. Ook bij de business unit verhuur groeide de omzet, maar zonder dat het bedrijfsresultaat uit de min kwam.

Vergeleken met 2003 daalde de brutomarge van 28,8 procent tot 27,5 procent. De oorzaken hiervan zijn lagere verkoopprijzen vanwege slechte marktomstandigheden, veranderingen in de omzetmix naar artikelen met een lagere brutomarge en doordat het bedrijfsonderdeel Hout Konstruktie Nederland (HKN) verlies leed.

Reageer op dit artikel