nieuws

Meerman stelt nieuwe Kubota-gravers voor

bouwbreed

vlaardingen – Meerman introduceert de verbeterde graafmachines van het type KX-3 en U-3 die Kubota onder de naam Alpha op de markt brengt. De Vlaardingse importeur stelt in mei of juni de nieuwe U-15-3 voor. Alle nieuwe machines van de Japanse machinebouwer zijn binnendraaiers.

De verbeterde KX-3 en U-3 vallen onder de klassen 3 tot 4 en 4 tot 5 ton. Voor een proportionelere bediening van aanbouwgereedschap als een grondboor of een kantelbak is de hulpschakelaar van de vloer overgebracht naar de rechter bedieningshendel. Zo kan de machinist de werktuigen gemakkelijker en nauwkeuriger met zijn duim bedienen. Door de schakelaarknop van de dozer in te drukken kan de machinist de rijsnelheid veranderen. Een groen lampje op het schakelbord knipt aan wanneer die te hoog wordt. Als de machinist bij hoge snelheid de motor afzet wordt bij lage snelheid weer ingeschakeld als de machinist de motor start. Zo voorkomt de fabrikant onverwachte bewegingen.

Kubota voorziet de Alpha-modellen van het Intelligente Controle Systeem. Dat houdt de machinist met een gemakkelijk te interpreteren diagnose op de hoogte van de werkomstandigheden.

De machine heeft waarschuwingslampjes voor het toerental van de motor, de urenteller, de temperatuur en het oliepeil. Als de brandstof bijgevuld wordt waarschuwt het paneel de machinist dat de tank bijna vol is. De Alpha�s geven ook aan dat ze weer toe zijn aan onderhoud. Het controlesysteem vermindert volgens Meerman de verloren uren, de onderhoudskosten en daardoor de totale bedieningskosten. De inhoud van de brandstoftank van de KX161-3 is vergroot tot 70 liter oftewel 10 procent meer. Als optie levert de Vlaardingse importeur de U35-3 met een lange arm.

Beschadiging

Met de U15-3 zegt Kubota de reeks U-3 machines in de klasse van 800 tot 5000 kilo te complementeren. De nieuwe binnendraaier weegt 1,6 ton klasse. Aan de bak ontwikkelt de machine een graafkracht van 1550 kilo en aan de arm een kracht van 900 kilo. De graafdiepte bedraagt 2310 millimeter terwijl het graafbereik op het maaiveld op 3840 millimeter komt. De boomcilinder en de voorste hydraulische slangen zijn beschermd tegen beschadiging. Meerman noemt de U15-3 een ideale machine voor sloopwerk omdat een hydraulische sloophamer en onder meer een puinriek aangesloten kunnen worden. De slangen van het hydraulisch hulpcircuit komen tot de top van de arm en worden zo beschermd tegen schade bij het gebruik van een smalle bak. Voor de hydraulica past Kubota pompen toe met een variabele opbrengst.

De U15-3 heeft verstelbare rupsen voor een grotere stabiliteit en voor het rijden door beperkte ruimten. Om een deuropening te kunnen passeren kan de onderwagen worden ingeschoven tot 990 millimeter. Voor een betere stabiliteit tijdens het werk kan de onderwagen worden uitgeschoven tot 1240 millimeter. Een overkapping van het type ROPS/FOPS beschermt de machinist. Die heeft op de machine ook meer beenruimte en kan comfortabeler werken omdat de nieuwe rijschakelaar op de dozerhendel is geplaatst.

Reageer op dit artikel